Järjestöjen kehitysyhteis- työtukiin iso lovi

Hallituksen vuoden 2016 budjettiesitykseen sisältyy 42 prosentin leikkaus kansalaisjärjestöjen saamiin kehitysyhteistyötukiin. Tuki olisi pienenemässä 114 miljoonasta 65 miljoonaan euroon. Leikkausten syynä ovat maan taloustilanteen vaatimat säästöt. Leikkauksia on vastustettu voimakkaasti eri tahoilta. Kansalaisjärjestöjen Pelastetaan kehitysyhteistyö -kampanja keräsi loppukesästä yli 41 000 suomalaisen allekirjoitukset vetoomukseen leikkausten kohtuullistamiseksi. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta esitti lokakuun lopulla, että leikkauksia kehitysjärjestöjen rahoitukseen pienennettäisiin Finnfundin pääomittamiseen esitetyistä varoista. Valiokunta totesi, että näin voimakas kertaluonteinen leikkaus tulee johtamaan järjestöjen toiminnan ja hankkeiden keskeytymiseen sekä kumppanien kanssa solmittujen sopimusten rikkomiseen puhumattakaan laajoista vaikutuksista toiminnan kohdemaissa. Asiasta päätetään eduskunnan täysistunnossa.

KEPO tulossa

Ulkoministeriössä on valmisteltu uutta kehityspolitiikan linjausta (KEPO). Sen on tarkoitus valmistua vuoden 2015 aikana. Suomen kehityspolitiikassa tulee jatkossa painottumaan neljä pääteemaa. 1. Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen 2. Vakaat ja toimivat yhteiskunnat 3. Energian, veden ja ruoan kestävä tuotanto ja käyttö sekä 4. Yksityisen sektorin, työllisyyden ja verotuskyvyn vahvistaminen kehitysmaissa.

ADRAn hankkeet jatkuvat

ADRA Finlandilla on meneillään neljä ulkoasiainministeriön tukemaa kehitysyhteistyöhanketta. Niistä kaksi on Keniassa. Sen lisäksi käynnissä ovat Vietnamin ja Nepalin hankkeet. Isoimmat hankkeet ovat kolmivuotisia ja jatkuvat vuoden 2017 loppuun saakka. UM on ilmoittanut, että olemassa oleviin hanketuen päätöksiin ei kohdistu leikkauksia. Vuoden 2015 hanketuen hakukierroksen UM jätti väliin. Uusi hakukierros avautunee keväällä 2016.

Sympatia-keräys avainasemassa omarahoituksessa

Kansalaisjärjestötukien leikkaukset tulevat korostamaan järjestön omarahoitteista toimintaa. ADRA Finland on saanut omarahoitusosuudet katettua vuotuisesta Sympatia-kansalaiskeräyksestä ja toteuttaa auttamistyötään keräyksen rahoituksella niin ulkomailla kuin kotimaassakin. ADRA Finland on toiminut yhteistyössä ulkoasiainministeriön kanssa vuodesta 1978. Säätiön toiminnasta ja hankkeista lisää Facebookissa.

Sympatialiekki_medium

Sympatia – ei vain rahanpyytämistä!

Sympatia-keräysjohtaja Jorma Katainen muistuttaa, että keräystä on vielä kuukauden verran jäljellä tänä vuonna. Hän on tänä vuonna vieraillut yhteensä 53 adventtiseurakunnassa puhumassa asiasta. Jorma lainaa Sympatia-keräysveteraani Martti Naukkarista, joka 47 vuoden keräyskokemuksellaan sanoo: ”Sympatia-keräyksemme ei ole vain rahan pyytämistä, vaan ihmisten tapaamista ja heidän huoliinsa osallistumista; lahjoitus tulee siinä sivussa.” Vuoden 2016 Sympatia-kalenteri on valmistunut. Sen hinta on 15 euroa. Uusi Sympatia-esite valmistuu ensi vuoden alussa. Keräyksessä tarvittavat valtakirjat ovat voimassa myös ensi vuonna. Jorma jättää keräysjohtajan tehtävät vuodenvaihteessa ja kiittää kaikkia keräyksessä mukana olleita.

 

Miten voin osallistua keräykseen?

1. Käteislahjoitus valtuutetulle lista- tai lipaskerääjälle. 2. Pankkisiirto Danske Bank FI89 8000 1500 5542 42. 3. Ryhtymällä kerääjäksi. Lisätietoja keräysjohtajalta. Poliisihallituksen Suomen Adventtikirkolle myöntämä keräyslupa POL-2014-17463 on voimassa 25.2.2015–31.12.2016.

2017-05-04T11:58:59+00:00