Pakolaisapua Kuusamo – Helsinki – Piikkiö – Balkan

Pakolaiskriisi toi nopean auttamishaasteen Suomen hallitukselle, mutta myös avustusjärjestöille ja seurakunnille. ADRA Finland on ollut mukana luomalla yhteyksiä eri tahoihin ja kannustanut Suomen Adventtikirkon paikallisseurakuntia auttamistyöhön. Sympatia-katastrofirahastosta säätiö on lahjoittanut apua pakolaiskriisin hoitoon Serbiassa. Seurakunnissa on myös kerätty kolehti työn hyväksi. Ohessa paloja pakolaistyöstä eri puolilla Suomea aina Balkanille asti. Kielikerhoa Kuusamossa Kuusamon adventtiseurakunnan pastori Paavo Hautala toimii aktiivisesti pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Han kertoo ensikokemuksistaan. – Kun kuulin, että Kuusamoon otetaan 25 kongolaista kiintiöpakolaista, aloin rukoilla heidän ja myös muiden tulijoiden puolesta. Pyysin Jumalalta rakkautta ja viisautta lähestyä ihmisiä Jeesuksen tavalla. – Koin aluksi työn mahdottomaksi kielitaidottomuuteni takia, mutta päätin kuitenkin yrittää tehdä jotain. Näin tummia ihmisiä kulkemassa ryhmässä kadulla, pysäytin auton ja kävin toivottamassa heidät tervetulleeksi Suomeen ja Kuusamoon. Pyysin heitä kirkkoomme, kasvisravintola Karpaloon ja kirppiksellemme, kertoo Paavo. Paavo otti yhteyttä Punaiseen Ristiin. – Sanoin haluavani tehdä heidän kanssaan yhteistyötä vaatetusasioissa kirppiksellämme. SPR:n työntekijä oli iloinen ja toi heitä kirppikselle saamaan vaatteita ja muuta ilmaiseksi. Kuusamon lehdet antoivat ilmaisen mainoksen vaatekeräyksestä. Jaoimme vaatteita Kuusamon Iloinen mieli -tapahtumassa. Otin turvapaikanhakijoita mukaan ADRAn työhön ja kuljetin heitä Taivalkoskelle, Posiolle ja Sallaan. Sain heidät mukaan myös Karpaloon tiskiin ja kirkolle siivoamaan. Eräs irakilainen automekaanikko vaihtoi minulle myös talvirenkaat. – Aloitin oman kielikerhon heille. Kerhoon tuli 12 miestä. Kaksi nuorta opettajaa tuli mukaan opetustyöhön sekä tulkiksi pakolaiskeskuksen johtaja. Kerhossa oli iloinen, vapautunut ja innostunut ilmapiiri. Kielikerho jatkuu syys- ja kevätkaudella yhteensä 30 kertaa. Paavo kertoo, että seurakuntalaiset ovat laittaneet ruokaa pakolaisille tai vieneet heitä ulos syömään. Hän rohkaisee seurakuntia olemaan avoimella mielellä pakolaisten auttamisessa. – Jokainen voi tehdä jotain hyvää vieraiden hyväksi. Rakkaus keksii keinoja ja Jumala antaa voiman, rakkauden, viisauden ja rohkeuden. Paavon työstä voi lukea lisää netistä, hänen blogistaan.

Luetaan yhdessä Seedissä Maahanmuuttajien tukityötä koordinoivassa ns. Compass-hankkeessaan ADRA Finland verkostoitui valtakunnallisen Luetaan yhdessä -verkoston kanssa. Luetaan yhdessä -verkosto tukee maahan muuttaneiden naisten kotoutumista. Suomalaisnaisten verkosto tarjoaa vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajanaisille eri puolilla maata. Toiminnassa on yli kahdeksankymmentä ryhmää. Vapaaehtoisia opettajia on yli 400 ja opiskelijoita yli 1600. Yksi ryhmä kokoontuu tiistaisin Helsingissä, Seedissä, Annankatu seitsemässä. Seedin ryhmässä ADRAn vapaaehtoistyötä edustaa sairaanhoitaja Tittanoora Martikainen. Tittanoora kertoo, että opetusryhmä on avoin ja maksuton. Käytännössä ryhmä on aika muuttumaton, noin 12 henkeä. Ryhmässä pyritään siihen, että opettajia olisi sen verran, että kullakin opettajalla olisi vain 1–2 oppilasta. Näin taataan henkilökohtainen tuki. – Oppitunneiksi jakaannutaan pienempiin ryhmiin oppilaiden tietotason mukaan. Käymme läpi kielioppia, oppilaat lukevat ääneen ja vaikeat ja uudet sanat käydään läpi ja selitetään. Välillä pelataan pelejäkin, kertoo Tittanoora. Tittanoora kannustaa ihmisiä menemään mukaan esimerkiksi pakolaisten kielikoulutuksiin tai järjestämään niitä. – Monet meistä puhuvat suomea niin hyvin, että pärjäävät yhteiskunnassa. Tällaisessa toiminnassa taitoa saa jakaa toisille. Samalla maahanmuuttajien sekava massa saa kasvot, nimen ja tarinan, sanoo Tittanoora. Luetaan yhdessä -verkoston toiminnasta saat tietää sen nettisivuilta. Siellä on myös tietoa miten aloittaa oma ryhmä.

Toivonlinnan omenamehut pakolaistyön hyväksi Piikkiössä sijaitseva Suomen kristillinen yhteiskoulu tempaisi syksyllä pakolaisten auttamiseksi. Sadosta puristetun mehun myyntituotoilla koulu tukee Suomen Pakolaisavun työtä. Aloite tempaukseen tuli oppilaskunnalta. Omenapuutarhan sato oli tänä vuonna runsas. Satoa saatiin 600 kiloa. Mehua siitä tuli noin 300 litraa. Toivonlinnan tempauksen noteerasi sivuillaan Turun Seutusanomat. Suomen tukea ADRA Serbian työhön Kansainvälisen ADRAn työ tässä kriisissä keskittyy pahiten kriisiin joutuneisiin maihin kuten Kreikka, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia, Italia, Unkari ja Bulgaria. ADRA Finland avustaa ADRA Serbian perustaman pakolaisten infokeskuksen toimintaa Belgradissa. Keskuksessa on vieraillut noin 100–150 ihmistä päivittäin. ADRA Serbia on järjestänyt tulijoille välitöntä, humanitaarista apua, antanut neuvontaa ja ohjausta sekä tarjoaa suojaa ja turvaa pakolaisille. Toimiston tiimi kiertää puistoja ja katuja antaen apuaan. Infokeskuksen ohella Preševo Makedonian ja Serbian rajalla on auttamisen keskipisteessä. Tätä kirjoitettaessa kolmesta viiteen tuhanteen pakolaista tulee maahan sitä kautta Makedoniasta päivittäin. ADRA Finland tuki ADRA Serbian pakolaisaputyötä 5000 eurolla. Sen lisäksi seurakunnissa organisoitu kolehti tuotti syyskuussa ja lokakuussa 12 404 euroa Serbian työn hyväksi. ADRA Serbian pakolaistyöstä lisää heidän FB-sivuillaan.

2017-05-04T11:58:59+00:00