Loading...
Soup Kitchen 2017-10-27T15:14:24+00:00

Joukko vapaaehtoisia kokoontuu sunnuntaiaamuisin Adventtikirkon omistamiin tiloihin Annankatu 7:ään Helsingin keskustassa valmistamaan soppaa, voileipiä ja kahvia. ADRA Finland säätiö on koordinoidut tiloissa joulukuusta 2016 saakka Soup Kitcheniä, jossa tarjoillaan viikoittain lämmintä lounasta vähävaraisille helsinkiläisille.

Tarjoilu alkaa kello 13, mutta puolenpäivään mennessä ovelle on kertynyt jo pienoinen jono keskenään turisevia ihmisiä. Jo ensisilmäyksellä näkee jonon moninaisuuden: jokaisella on oma taustansa ja tarinansa. Vierailijoille tarjotaan sekä lounasta että ruokatarvikkeita kotiinvietäväksi: maitoa, jogurttia, kananmunia, leipää ja vihanneksia. Ruokaa saadaan ilmaiseksi Iso-Robertinkadun K-Marketista, joiden kauppiaiden Markku Issakaisen ja Annamari Rämäsen kanssa Soup Kitchenin koordinaattori Martynas Baltiejus on neuvotellut yhteistyösopimuksen. Myös K-Marketin työntekjän Eva Fereirran apu on ollut korvaamatonta.

Osa viihtyy syömässä pidempään, toiset käyvät nauttimassa vain kupin kahvia ja tapaamassa tuttuja. Kolmen jälkeen talo on jo tyhjä ja paikat alkavat olla puhtaita.

Soppakeittiöllä on Euroopassa pitkät perinteet, ja Suomessa alettiin 1800-luvun puolivälistä lähtien perustaa kohtuuhintaista tai ilmaista ruokaa tarjoavia kansankeittiöitä. Toisen maailmansodan jälkeen soppakeittiöiden määrä väheni länsimaissa taloudellisen hyvinvoinnin kasvaessa, mutta 2000-luvulla ruoka-avun tarve on jälleen jatkuvasti kasvanut. Laaja-alaiset yhteiskunnalliset trendit – ruoan hinnan kasvu, globaali talouskriisi ja sosioekonomisen eriarvoisuuden lisääntyminen – ovat lisänneet huono-osaisuutta. Suomalaisissa leipäjonoissa on tätä nykyä viikoittain yli 20 000 kävijää. Jonot ovat pidempiä kuin 1990-luvun laman aikaan.

TULE VAPAAEHTOISEKSI!
HALUATKO LAHJOITTAA?

ADRA Finland säätiön Soup Kitchen -toiminnassa ei ole kyse pelkästä ruoan jakamisesta. Perusidea kulminoituu silkan ruoka-avun sijaan yhteiseen, jaettuun hetkeen lounaan ääressä. Kuten Martynas Baltiejus kommentoi: “Soup Kithcenissä ei jakauduta ruoan antajiin ja saajiin, auttajiin ja autettaviin. Me yksinkertaisesti syömme yhdessä. Se, että jotkut ovat valmistaneet ruoan ja toiset taas nauttivat sen, ei ole merkityksellistä.”