Leena Sund

Leena Sund jos kukaan tuntee suomalaisen köyhyyden koko kuvan. Vuodesta 1994 ADRA Finlandin avustustyössä eri rooleissa mukana olleena ja nykyään säätiön kotimaan avustustyön vetäjänä vähävaraiset ihmiset ovat tulleet tutuiksi hänelle Hangosta Petsamoon. Vuosittain Leena vetää vapaaehtoisryhmineen 20-30 Iloinen mieli- avustustapahtumaa eri puolilla Suomea. Tien päällä paljon olevaa Leenaa motoivoi jaksamaan autettavien ihmisten ilo ja kiitollisuus.

 

ADRA Finlandin koordinoiman avustustyön kautta voitiin esim. vuonna 2016 auttaa yli 36 000 ihmistä ruoka.- vaate- tai rahallisen avun kautta. Leena Sundilla on tässä keskeinen rooli paitsi avustustapahtumien järjestäjänä ja toteuttajana, vapaaehtoisten rekrytoijana, EU-ruokajakelun koordinaattorina kuin myös ADRA Finlandin varaston hoidon vastaavana.

 

Leena on tällä hetkellä pisimpään ADRA Finlandia palvellut työntekijä. Hän kertoo väsymisestään jokin vuosi sitten.- En osaa sanoa ei ja uuvuin, mutta opin, että ihminen ei ole kone ja että lähimmäisen rakastaminen on sitä, että pitää huolen myös itsestään ja jaksamisestaan.  Ihmisten hätä koskettaa edelleenkin, mutta olen oppinut, että saan jättää nämä ihmiset ja asiat Jumalalle kun omat mahdollisuudet auttaa eivät riitä, sanoo Leena.

 

Leenan mukaan avustustyössä on huomannut kuinka vuosien mittaan materiaalisen avun tarve on vähentynyt ja henkisten voimavarojen tarve lisääntynyt. Ihmiset haluavat myös jakaa omia asioitaan toisten kanssa. Tarvitaan kuuntelijoita ja ymmärtäjiä.

– Toisaalta näkee myös sen, että ihmiset ovat kovasti velkaantuneet. Pikavipit ovat vieneet monen perintätoimiston asiakkaaksi.  Ilman meidän avustusjärjestöjen apua moni jäisi päiviksi lähes ilman ruokaa.

 

Leena toteaa ilolla, että vapaaehtoisten saaminen avustusmatkoille mukaan on helppoa. Moni haluaa auttaa lähimmäisiään ainakin lyhytkestoisesti. Pitkäkestoiseen auttamiseen apulaisten saaminen onkin sitten toinen juttu. Monikaan ei halua sitoutua pitkäksi aikaa mihinkään.

Leenan jakaa näkyään. -Nykyisen levottoman mailman keskellä  on hyvä tarjota vastapainoksi väkivallalle välittämistä toisista ihmisistä ja kohtaamista arjessa lähimmäisen lähtökohdista. Meidän auttajien tehtävänä on näyttää, että maailmassa on edelleen jotain hyvää ja kaunista,

 

– Ihmiset tulevat aina tarvitsemaan toisiaan pärjätäkseen. Tänään mina voin olla se joka voi auttaa, mutta huomenna voin olla jo kipeästi itse avun tarpeessa. Enkö silloin toivoisi, että joku huomaisi minutkin, kysyy Leena ja lähtee valmistelemaan jo heti huomenna edessä olevaa uutta avustusreissua.

 

2017-09-12T16:20:48+00:00