Loading...
Historia 2017-05-04T11:58:58+00:00

Kotimaan avustustyö

Kotimaan vähävaraisten auttamistyön edeltäjä Adventtikirkon avustuspalvelu ADA aloitti toimintansa vuonna 1968. Silloin tehtiin ensimmäiset avustusmatkat Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Kotimaan työn painopiste olikin pitkään Pohjois- ja Itä-Suomen avustusjakeluissa sekä Karjalan auttamisessa. Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä käynnistyivät ruoka- ja vaatejakelut Suomesta Baltiaan ja Venäjän Karjalaan. Entisen Jugoslavian alueella ja sen etnisessä kriisissä ADRA Finland oli merkittävä humanitaarisen avun toimittaja.

Kotimaan työssä ADRA Finland on tullut tunnetuksi myös 1990-luvulla käynnistyneistä Iloinen Mieli -avustustapahtumistaan eri puolilla maata. Tapahtumissa jaetaan ilmaiseksi vaatteita, leluja, kirjallisuutta ja kodintekstiilejä sekä annetaan EU-ruokakassi ja ilmainen ateria. Iloista mieltä tuo myös maksuton hartiahieronta, verenpaineenmittaus ja parturi.

Näitä tapahtumia ADRA on järjestänyt vuosittain 20-30 usein yhteistyössä kuntien sosiaalitoimen ja/tai Adventtikirkon paikallisseurakuntien kanssa.

Esimerkiksi vuonna 2012 ADRA Finland oli neljänneksi suurin EU-ruoan jakaja Suomessa. EU-ruoka-apua jaettiin kaikkiaan noin 100 000 kiloa.

Jo noin kahdenkymmen vuoden ajan Iloinen Mieli -tapahtumiin on osallistunut vuosittain noin 6 000 – 7 000 ihmistä. Lisäksi ADRA Finland on yhteistyössä Suomen Adventtikirkon paikallisseurakuntien kanssa avustanut eri paikkakuntien vähävaraisia, tarvitsevia ihmisiä niin, että sen kautta on vuosittain saanut apua kaikkiaan noin 33 000 – 38 000 suomalaista.

Asiakkaina on usein toimeentulotuen varassa eläviä kansalaisia, pienituloisia eläkeläisiä, yksinhuoltajia ja maahanmuuttajia.

Ulkomaan kehitysyhteistyö ja katastrofiapu

ADRA Finlandin kehitysyhteistyö käynnistyi vuonna 1978 silloin Suomen Adventtikirkon alaisena toimintana. Ensimmäinen kehitysyhteistyöhanke oli Nigeriassa toimivan äitiysklinikan avustaminen. Sen tukemiseen ulkoministeriö myönsi 55 000 markan määrärahan.

Sen jälkeen hankkeita on toteutettu vuosittain yhdessä ulkoasiainministeriön kanssa eri puolilla maailmaa siten, että pääkohdealueita ovat olleet Afrikka ja Aasia.

Lisäksi hankkeita on toteutettu Etelä-Amerikassa ja myös Euroopan maissa kuten Venäjällä ja Balkanin maissa.

Vuosittainen hankkeiden lukumäärä on vaihdellut muutamasta yli kymmeneen hankkeeseen vuodessa. Niiden omarahoitusosuus on saatu valtakunnallisesta, yli 90 vuotta toimineesta Sympatia-kansalaiskeräyksestä.

Katastrofiapurahasto

Vuosittaisen Sympatia-keräyksen ulkomaanosuuden tuotosta siirretään ADRA Finlandin katastrofiapurahastoon 10 prosenttia. Rahaston varojen turvin on voitu tukea lukuisten maailmalla tapahtuneiden katastrofien uhrien auttamista.

Katastrofiapu eri kohteisiin koordinoidaan kansainvälisen ADRA-verkoston kautta.