Loading...
Kehitysyhteistyö 2017-05-04T11:58:58+00:00
KENIA
NEPAL
VIETNAM

Autuaita ovat ne, jotka voivat antaa muistamatta ja ottaa unohtamatta.

Elizabeth Bibesco

Rakkaus kasvaa antamalla. Antamamme rakkaus on ainoa rakkaus, jonka säilytämme. Ainoa keino ylläpitää rakkautta on antaa sitä pois.

Elbert Hubbard

Älä kiellä tarvitsevalta hyvää, milloin sitä tehdä voit.
Älä sano lähimmäisellesi: “Mene nyt ja tule toiste, huomenna minä annan”, kun sinulla kuitenkin on.

Sananlaskut 3:27-28
HALUATKO LAHJOITTAA?

ADRAlaisia esittelyssä

 

Gintare Serepiniene

Gintare Serepiniene on ollut ADRA Finlandin palveluksessa vuodesta 2014 asti ja toimii Happyhand myymälän ja toimintakeskuksen myymälänhoitajana Helsingin Kalliossa Helsinginkadulla. Auttamisen sydämenasiakseen kokeva Gintare on paikan aurinkoinen hengetär, joka iloitsee palvelemisesta ja ihmisten kohtaamisesta.

Gintare on alunperin kotoisin Liettuasta ja asunut Suomessa jo viisi vuotta.

Hänen perheeseensä kuuluu puoliso ja kaksi lasta. Liettuassa Gintare toimi sosiaalityöntekijänä perhepalvelussa ja lastensuojelussa.

Hänen työtään Happyhandissä ovat asiakaspalvelu, tavaroiden hinnoitelu, lajittelu, somistus, esillelaitto, siivous, varaston järjestely sekä myös vapaaehtoisten ja työharjoittelijoiden ohjaus.

Gintare sanoo, että parasta hänen työssään ovat asiakkaat ja työkaverit.

Täällä myymälässä itsenäisyydelle ja luovuudelle on paljon tilaa. Iloitsen kun vanhat tavarat löytävät oman paikkansa tai heräävät uuteen elämään. Pidän kauneudesta niin ihmisissä kuin ympäristössäkin. On ihanaa kun työpaikalla on hengellisiä keskusteluja, rukouksia ja laulujakin. Saan seurata kun Jumalan lohduttava sana valaisee ihmisten kasvot ja antaa heille toivoa, kertoo Gintare.

Työn varjopuolina Gintare kokee pitkään jalkojen päällä olemisen. Illalla työpäivän jälkeen jalat ovat väsyneet. Välillä on kiirettä, asiakkaita on paljon ja samaan aikaan pitää olla sekä tarkka että nopea ja ystävällinen..

– On kuitenkin ilo lähteä Happyhandiin töihin päivittäin. Työ merkitsee minulle kivoja hetkiä asiakkaiden kanssa, hän sanoo.

Gintare kokee, että Happyhandin toiminta merkitsee hänelle toisaalta suurta vastuuta, toisaalta iloa ja etuoikeutta osallistua ihmisten auttamistyöhön.

– Suomessa niinkuin maailmassakin on paljon ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet, että rakastava Jumala haluaa auttaa heitä arjen keskellä.

– Meillä Happyhandissä on ystävällinen ja avoin ilmpiiri.

Siellä voi jakaa vapaasti omia ideoitaan ja keskustella niistä työkavereiden kanssa. Se synnyttää uusia näkyjä ja mahdollisuuksia, hän toteaa.

Gintaren elämän unelmat ovat hänen mukaansa jo lähes kaikki toteutuneet, mutta pari on vielä jäljelläkin. Gintare haluaa auttaa toisia vielä entistä enemmän ja lähteä tulevaisuudessa vaikka lähetystyöhön Afrikkaan tai muualla.

– Haluan oppia maailmasta ja ihmisistä vielä lisää, hän sanoo.

Gintaren visiona Happyhandissä on laajentaa sitä ihmisten tukemiseen ja avustustoimintaan. Hän haluaa nähdä siellä monipuolista toimintaa eri-ikäisille ja erityisesti heikommassa asemassa oleville: lapsiperheille, vanhuksille ja maahanmuuttajille. Hänen mielestää Happyhändiä tukee kehittää juuri kohtaamispaikkana, jossa voi osallistua  erilaiseen mielekkääseen tekemiseen ja toisten ihmisten tapaamiseen.

 

Gintaren auttamistyön kenttä ADRA Finlandissa ei rajoitu pelkästään Happyhändin myymälän pyörittämiseen vaan hän on ollut keskeinen tekijä ja moottori myös ADRA Finlandin Annankadun soppakeittiössä. Se on ruokkinut vähävaraisia helsinkiläisiä jo vuodesta 2012 saakka joka sunnuntai.

 

 

ADRA Finland uutiskirje 5.2017

Kotimaassa apua yli 38 000 ihmiselle

Paikallisten adventtiseurakuntien ja ADRA Finlandin avustustyö yhdessä tavoitti 38 000 henkilöä Suomessa vuonna 2016. Tuen rahallinen arvo oli lähes 600 000 €.

EU-ruoka-apu

 • 100 000 kg
 •  Saajia 14 901 hlöä

Paikallisorganisaatioiden avustustyö

 • Ruoka-ja vaateapua
 • Saajia 16 438 hlöä

Iloinen Mieli -avustustapahtumat

 • 24 paikkakunnalla
 • Avunsaajia noin 5 000 hlöä
 • Jaetun ilmaistavaran (mm. vaatteet, kengät, kodintekstiilit) arvo n. 16 000 euroa (á 4 €/kg)

Taloudellinen tuki

 • Ruokalahjakortteina ja apua laskujen maksuun
 • Avunsaajia 150 hlöä

Soppakeittiö Helsingissä

 • Ruokki ilmaisaterialla n. 40 ihmistä / sunnuntai
 • Apua sai n. 2 000 ihmistä
 • Tarjolla myös lähi-K-marketin lahjoittamia ruokatarvikkeita

ADRA Finlandin johto uusiutui


Heimo Lempinen toiminnanjohtajaksi

ADRA Finland säätiön hallitus on valinnut säätiön uudeksi toiminnanjohtajaksi VTM, BA Heimo Lempisen.

Heimo on työskennellyt ADRA Finlandin eri tehtävissä vuodesta 2006 saakka, viimeksi ohjelmajohtajana. Heimo aloitti uudessa tehtävässä välittömästi, tammikuun 2017 lopussa. Edellinen toiminnanjohtaja Pirjo Syväoja jatkaa säätiön hallituksen jäsenenä.


ADRA Finland säätiön uusi hallitus

ADRA Finland säätiön hallituksen puheenjohtajana jatkaa Kalervo Aromäki ja varapuheenjohtajana Päivi Laitinen.

Muut hallituksen jäsenet ovat

Martynas Baltiejus,

Leena Laurikainen,

Ari Pappinen,

Maria Sundvik ja

Pirjo Syväoja

Hallituksen varajäsenenä on

Niklas Rantanen

Hallituksen erityisasiantuntijoina toimivat

Peter Segersven ja Pertti Pulkkinen.

Nuoret jouluilon viejinä Liettuan lapsille

Nuoret jouluilon viejinä Liettuan lapsille

Bussilastillinen iloisia nuoria ja muutama vähän vanhempikin nousi Tallinnan laivaan joulukuun alussa matkakohteena Liettua ja siellä Kedainian kaupunki. Bussi oli lastattu täyteen joululahjoja kaupungin vähävaraisille perheille.

Matkasta muodostui koskettava, yhteinen auttamisilon kokemus. Matkalaisten sydämiin jäivät vahvasti niiden vähävaraisten perheiden lasten ilmeet, jotka saivat lahjapaketit. Perheiden kohtaaminen vaikutti syvästi niin auttajiin kuin autettaviinkin. Kaikkiaan lahjapaketteja jaettiin Kedainiassa yli 180.

Jouluiloa Liettuan lapsille -hankkeessa oli mukana Suomen kristillisen koulun oppilaita Kaarinasta sekä Helsingin adventtiseurakunnan nuoria sekä muutamia ohjaajia. Kaikkiaan matkalaisia oli 35 henkeä.

Lahjat Suomen päässä oli saatu lahjoituksina tai ostettu ja jaoteltu sukupuolen ja lapsen iän mukaan. Paikallinen adventtiseurakunta oli puolestaan valinnut lahjansaajaperheet.

Kesken lahjojen jaon Kedainian kerrostaloalueella paikalle tuli myös yksi liettualainen televisiokanava. Heitä hanke kiinnosti kovasti ja samalla projektimme levisi hyvin paikallisten tietoisuuteen.

Matkan muuhun ohjelmaan kuului myös osallistuminen paikallisen adventtiseurakunnan perjantai-illan tilaisuuteen ja lauantain jumalanpalvelukseen sekä vierailu Vilnassa “KartuSaldu” päiväkodissa.

Matkan ideointiin, organisointiin ja vetämiseen osallistuivat Suomen kristillisestä yhteiskoulusta Anna Syväsalmi ja Jyrki Vehkavuori sekä ADRA Finlandista Mariel Pilois, Martynas Baltiejus, Gintare Serepiene sekä Heimo Lempinen.

Joululahjabussia kuljetti ammattitaidolla Kari Laakso.

Hankkeen rahoittivat yksityishenkilöt, Suomen Kristillinen yhteiskoulu ja ADRA Finland. ADRA Finland kiittää kaikkia matkalla mukanaolleita ja lahjojen antamisen mahdollistaneita henkilöitä.

 

Lisää kuvia ADRAn Facebookin sivulla.

ADRA Finlandilta laaja selvitys maahanmuuttajien kotouttamisesta.

Uusi selvitys ehdottaa:hands2

Uusi me -ajattelu ja vuorovaikutus

kotoutumisen kärjeksi

Kotoutumisessa ei ole ainoastaan kyse maahanmuuttajien opettamisesta ja sopeuttamisesta suomalaiseen elämänmuotoon ja yhteiskunnan pelisääntöihin vaan myös kantasuomalaisten kotouttamisesta uuteen me -ajatteluun. Kotoutumiseen tarvitaan mukaan koko kylä ja kaupunki – tarvitaan kotoutumisen yhteiskuntasopimus. Kotoutuminen tulee nähdä ensisijaisesti vuorovaikutuksen edistämisenä yhteiskunnassa. Siihen tulee ottaa mukaan yhteiskunnan eri toimijoiden koko kirjo, myös kasvava, epävirallinen kansalaistoiminta, ehdottaa juuri valmistunut ADRA Finland säätiön tekemä selvitys.

Selvitys näkee kotoutumispolitiikassa paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia ja resursseja. Sen mukaan kotoutumispolitiikka on syytä käsittää entistä kokonaisvaltaisemmin hallinnon kaikilla tasoilla.

Uusi me – koko kaupunki kotoutumassa, kotoutumisen toimintakyky ja vuorovaikutushaaste -niminen selvitys ehdottaa eri toimijoiden välisen koordinaation ja yhteistyön voimakasta lisäämistä kuin myös työnteon yhdistämistä kotoutumiskoulutukseen ja oleskelulupaprosessiajan nykyistä tehokkaampaa hyödyntämistä, muuttajien taustojen ja osaamisen systemaattista kartoitusta ja mm. vastaanottokeskusten kehittämistä ihmisten välisen kohtaamisen, oppimisen ja eri toimijoiden yhteistyön keskuspaikoiksi. Maahanmuutto tulee nähdä entistä enemmän resurssina ja hyödyntää muuttajien mukanaan tuomaa ammatillista ja kulttuurista osaamista sekä sosiaalisia verkostoja.

Selvitys osoittaa kuinka suomalainen kotoutumisajettelu ja -politiikka on lähtenyt korostetusti maahanmuuttajien toimintakyvystä, suomalaisessa yhteiskunnassa menestymiseen tarvittavien taitojen ja resurssien kehittämisestä. On yritetty tehdä heistä meitä.

Selvitys näkee, että kotoutumispolitiikassa tarvitaan selkeä painopisteen muutos. Suomessa tulee painottaa entistä enemmän vuorovaikutuksen edistämistä toteuttavaa kotoutumispolitiikkaa ja ottaa sosiaalinen koheesio sen kärkitavoitteeksi. Tähän päästään kehittämällä maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten kohtaamisia edistäviä rakenteita ja käytäntöjä.

Nykyisessä etnisesti monimuotoisessa yhteiskunnassa kansallinen identeetti tulee myös nähdä uudessa valossa.

Selvityksen mukaan kotoutumisessa tulee edistää erilaisten ihmisten ja ryhmien mahdollisuutta liittyä osaksi kansallista Suomi-yhteisöä. Kotoutumisen tavoitteena tulee olla sosiaalisesti eheä ja yhdenvertainen yhteiskunta, jossa kaikki voimavarat otetaan parhaaseen käyttöön. Tulee luoda uusi käsitys siitä mitä me tarkoittaa. Selvityksen mukaan vuorovaikutus edistää parhaiten myös maahanmuuttajan yksilöllistä työllistymistä ja kielenoppimista.

Selvitys pohjaa laajaan, lähes 50 maahanmuuttotoimijan haastatteluun. Haastateltavina ovat olleet niin viranomaiset, kotoutumiskouluttajat, kolmannen sektorin järjestötoimijat kuin myös maahanmuuttajat.

Se sisältää paitsi haastatteluaineistoja, myös erilaisia, erityisesti Helsinkiin kohdistuvia käytännön toimenpideohjelmia ja kehittämisehdotuksia. Suomalaiselle kaupungille se listaa monia keinoja eri väestöryhmät huomioonottavan, vuorovaikutusta ja interkulturalismia edistävän kaupunkiympäristön rakentamiseksi.

Siinä esitellään lisäksi useita, yksittäisiä kotoutumista edistäviä malleja ja hyviä kotoutumiskäytäntöjä eri puolilta maailmaa.

Selvityksen on tehnyt suomalaisessa sosiaalityön kentässä pitkään toiminut ADRA Finland säätiö. Selvityksen loppuraportin on kirjoittanut hum.kand. Joonas Timonen.

ADRA Finland säätiön ohjelmajohtaja Heimo Lempinen toteaa, että järjestö on halunnut tuoda suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun kotoutumisen kokonaisuutta ja yhteiskunnan eheyttä korostavan näkökulman.

Selvitys haluaa olla hahmottelemassa “yhteiskunnan kotouttamissopimusta”, jossa otettaisiin huomioon erityisesti sosiaaliset suhteet kuin myös arvot ja asenteet ja ihmisen sisäisen elämän, motivaation, identiteetin, uskonnon sekä psykososiaalisten tekijöiden osuus yhteiskuntaan integroitumisessa.

Selvitys on paitsi yhden sosiaalialan kansalaisjärjestön puheenvuoro myös kattava yhteiskuntatieteellinen raportti, jossa kotoutumisessa mukana olevat toimijat itse pääsevät ääneen, toteaa Heimo Lempinen.

 

 

Lataa

Lisätietoja selvityksestä antaa Heimo Lempinenhands1

+358 40 586 0500 tai heimo@adra.fi

Apua pohjoisen Vietnamin kylille

Apua pohjoisen Vietnamin kylille

ADRA Finland sai Suomen ulkoasiainministeriöltä 390 000 euron hanketuen köyhien, Vietnamin pohjoisosan vuoristoseuduilla Cao Bangin provinssissa olevien etnisten vähemmistöryhmien asuttamien kylien kehittämiseen. Hankkeen tarkoituksena on auttaa kyläläisiä kehittämään elinkeinojaan, hyödyntämään luonnonvarojaan ja parantamaan elintasoaan. ADRA Finlandin kumppanina kolmivuotisessa hankkeessa on paikallinen ADRA Vietnam. ADRA Finland teki hankkeeseen liittyvän tarkastusmatkan maaliskuussa. Säätiön edustajat Heimo Lempinen ja Ari Pappinen neuvottelivat paikallisten viranomaisten ja kylien edustajien kanssa sekä tapasivat ja haastattelivat paikallisia kohdealueen ihmisiä. Tavoitteena oli saada käsitys hankealueen ihmisten tilanteesta sekä siitä, miten ADRA Finland voi parhaiten olla mukana hankkeen toteutuksessa ja tuoda lisäarvoa alueen yleiseen kehittämiseen. Matka sisälsi yhteistyöpalavereja ja tapaamisia ADRA Vietnamin johdon sekä hankehallinnosta ja projektin käytännön toteutuksesta vastaavien henkilöiden kanssa sekä vierailun Suomen suurlähetystössä Hanoissa. Mukana matkalla oli myös professori Pertti Pulkkinen Suomen Luonnonvarakeskuksesta (LUKE). Luonnonvarakeskus on mukana hankkeen asiantuntijatahona kuten myös Itä-Suomen yliopisto, jota hankkeessa edustaa professori Ari Pappinen.

NÄYTA KAIKKI VIESTIT