KEHITYSYHTEISTYÖ

Itä-Afrikka pääkohteena

Itä-Afrikka pääkohteena

Koulutus, yrittäjyyskasvatus, elinkeinojen kehittäminen, ruokaturvan takaaminen, sosiaalinen vastuu, ympäristöystävälliset toimintatavat, terveydenhuolto, vammaisten aseman sekä tyttöjen ja naisten oikeuksien parantaminen ovat ADRAn työn keskiössä Afrikassa.  

Kenia

Kenia

ADRA Finland on toiminut Länsi-Keniassa jo 1990-luvulta lähtien. Paikallisina hankekumppaneina Keniassa toimivat Kendu Adventist Hospital Kendu Bayssä, Nyanchwa Adventist Mission Hospital Kisiissä, Dr. T. Hakala Medical Centre Homa Bayssa sekä paikallinen kansalaisjärjestö COMID (Community Initiative for Development) Kenya. 

Tällä hetkellä Keniassa toteutetaan EmpowerHer, Surgical Safari ja Koulupolku -hankkeita. 

Uganda

Uganda

ADRA Finlandin toiminta Ugandassa alkoi vuonna 2021 työllä teiniäitien elämän mahdollisuuksien parantamiseksi. Teiniäiti-hankkeen lisäksi ADRA Uganda toteuttaa myös Koululaisten kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisen yrittäjyyden (PASSAGE) hanketta.  

Tansania

Tansania

Yhteistyö ADRA Tansanian kanssa alkoi vuoden 2025 alussa SMART-hankkeen pilotoinnilla Maasai-heimon keskuudessa. 

HANKKEET

PASSAGE

Koululaisten kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisen yrittäjyyden (Permaculture Action for Sustainable Savings And Greening Entrepreneurship for school children) PASSAGE hankkeen tavoitteena on edistää haavoittuvien kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä taloudellista omavaraisuutta Amurun alueella Acholissa, Pohjois-Ugandassa. ADRA Finland toteuttaa hanketta Ulkoministeriön tuella.

Amurussa asuu noin 200 000 ihmistä. Heistä yli puolet on alle 20-vuotiaita. Alue on hyvin köyhää. Acholin alueella on maan alhaisin ruokaköyhien kotitalouksien osuus, 80 % väestöstä maan keskiarvon ollessa 39 %. Alueella yläasteen ja lukion aloittamista kuvaava luku (GER) on 10 % kun maan keskiarvoluku on 39 %.

Koulutuksellisessa ja käytännönläheisessä hankkeessa on mukana 500 oppilasta 10 koulusta ja heidän vanhempansa. Koulujen lisäksi hanke toimii alueen kylissä muodostaen vanhempien ryhmiä ja yhteisöpohjaisia organisaatioita. Hankkeessa osallistujia koulutetaan yrittäjyydessä, taloudenhoidossa, ravitsemuksessa ja ympäristön suojelussa. Hankkeessa edistetään ihmisten oikeuksien toteutumista.

Oppilaita motivoidaan ottamaan vastuuta oman elämänsä ratkaisevista kysymyksistä, mahdollisuuksien mukaan irrottautumaan köyhyyden kierteestä sekä näkemään oman tulevaisuutensa tarjoamat mahdollisuudet. Säästäväisyyteen sekä sosiaaliseen vastuuseen ohjaaminen ovat osa hanketta.

Välittöminä hankkeen tuloksina on oppilaiden ja heidän vanhempiensa tietoisuus omista oikeuksistaan koulutukseen ja toimeentuloon. Heillä on hankkeen päättyessä osaamista ja tietotaitoa aloittaa omaa yritystoimintaa ja he osaavat markkinoida tuotteitaan. Kotitalouksia koulutetaan ympäristöystävälliseen ja ilmastokestävään viljelyyn.

Hankkeesta hyötyvät kohderyhmän oppilaat ja heidän kotitaloutensa, koulujen opettajat sekä alueen kylien asukkaat. Kaikkiaan hanke vaikuttaa yli 4000 ihmiseen heidän elämänsä mahdollisuuksia parantavasti.

Hankkeen paikallinen toteuttaja on ADRA Uganda, joka on toiminut maassa vuodesta 1986.

Integer id quam. Morbi mi. Quisque nisl felis venenatis tristique dignissim ultrices amet augue.

EmpowerHer

Tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kautta (Empower Her) -hanke toimii naisten ja tyttöjen oikeuksien ja henkilökohtaisen koskemattomuuden hyväksi parantamalla heidän edellytyksiään omaehtoiseen ja itsenäiseen toimeentuloon. Keskeisenä työkaluna ovat nais- ja tyttöryhmien (kerhojen) muodostaminen ja ryhmissä annettava yrittäjyyskoulutus kuin myös osallistujien sosiaalinen voimaannuttaminen tietotaidon jakamisen ja tyttöjen ja naisten oman verkoston luomisen kautta.

Keniassa Migorin alueella naisten ja tyttöjen ongelmana ovat lapsi- ja teiniraskaudet, lapsi- ja teiniavioliitot, koulun keskeyttäminen ja naisten sukuelinten silpominen.

Taloudellinen ja sosiaalinen voimaannuttaminen, naisten ja tyttöjen ohjaaminen oikeuksiensa ajamiseen, työkalujen antaminen oman yritystoiminnan aloittamiseen, miesten, poikien ja kyläpäälliköiden kouluttaminen naisten ja tyttöjen oikeuksista ja verkostoituminen ovat hankkeen keskeisiä toimintatapoja.

Tarve hankkeelle nousi esiin käynnissä olevan kouluikäisten lasten ja heidän vanhempiensa Permakulttuuri-projektin aikana. Permakulttuuri-hankkeen seurantakokouksissa paikallishallinnon virkailijat toivat esiin tarpeen juuri naisten ja tyttöjen määrän kasvattamisesta yrittäjyyskoulutuksen piirissä. Nykyisessä Permaculture -hankkeessa on mukana yli 1000 jäsentä. He ovat halukkaita tulemaan mukaan pienyritysten perustamishankekoulutuksiin. Koulutukset vievät Permaculture-hankkeessa opittuja taitoja pidemmälle yrittäjyyden toteuttamisessa.

Hankkeen keskeinen ajatus on, että naisten taloudellinen itsenäisyys sekä verkostossa syntyvä sosiaalinen voimaantuminen ovat paras tapa taistella naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi ja heidän suojelemisekseen eri muotoiselta ja kulttuuriseltakin hyväksikäytöltä. Ryhmien muodostaminen ja organisoiminen sekä niiden verkostoituminen luovat toiminnalle rakenteen ja rungon sekä jatkuvuuden. Verkosto tukee toisiaan ja kasvattaa muidenkin kiinnostusta tulla mukaan.

Teiniäidit

ADRA Finland ja ADRA Uganda toteuttivat Agagossa, Pohjois-Ugandassa, neljän vuoden pilottihankkeen, joka tuki hauraassa asemassa olevia koulupudokkaita teiniäitejä. Hanke oli tehokas ja tuotti erinomaisia tuloksia, mistä johtuen hanketta haluttiin jatkaa ja laajentaa ja nyt hankkeella on Ulkoministeriön rahoitus. 

Kun Acholi-heimoon kuuluva teinityttö tulee raskaaksi, hän joutuu jättämään koulunsa kesken. Hän tulee oman perheensä ja yhteisönsä hylkäämäksi, jää yksin vauvansa kanssa ja mahdollisuudet jatkaa elämässä eteenpäin sulkeutuvat. Hän jää vaille tukea, turvaa ja mahdollisuuksia. ADRA tuo teiniäidit ja heidän lisäkseen myös vammaiset nuoret sekä koulupudokkaat pojat takaisin koulutuksen piiriin. Heidän henkistä jaksamistaan tuetaan ja heille tarjotaan viljely-, ammatti- sekä yrittäjyyskoulutusta sekä opetetaan vastuullista rahankäyttöä, jotta he pystyvät jatkamaan elämäänsä eteenpäin ja perustamaan oman yrityksen turvatakseen elantonsa. 

Tärkeä osa hanketta on myös seksuaali- sekä väkivallattomuuskasvatus teiniäitien, koulupudokkaiden, koululaisten ja kylien ihmisten parissa, jotta tietoisuus asioista kasvaisi, oikeus omaan kehoon ja palveluihin lisääntyisi ja jotta yhteisöstä tulisi kaikille turvallisempi ja paremmin huomioonottavampi. 

Hankkeen keskeinen tavoite on edistää tyttöjen, naisten ja vammaisten oikeuksia päästä koulutuksen ja terveydenhuollon pariin, hankkia itselleen elanto, tulla kuulluksi yhteisössään, määrätä omasta kehostaan ja saada elää elämää ilman väkivallan pelkoa. Hanke edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä marginaalissa olevien ihmisten oikeuksia.  

Hanketta toteutetaan alueella, jossa on käyty raaka sisällissota v. 1986–2011. Alueen aikuisväestö on asunut sodan ajan leireillä ja on kouluttamatonta. Monet kärsivät edelleen sodan jättämistä traumoista. Alue on yksi Ugandan heikoiten kehittyneimmistä alueista. Tyttöjen ja naisten kokema väkivalta on yleistä ja teiniraskaudet ovat räjähtävä ongelma. Hanke vastaa tehokkaasti alueen ihmisten tarpeisiin. 

SMART

ADRA Tansanian toimeenpaneman pilottihankkeen tavoitteena on parantaa Maasai-lasten toimeentuloa ja ihmisoikeuksia Longidossa, Tansaniassa, lasten oikeuksia koskevan kampanjan ja kouluissa käyttöön otettavien ilmastoälykkäiden viljelytapojen kautta. 

Hankkeessa pyritään kasvattamaan koululaisten ja heidän vanhempiensa tietoisuutta ihmisoikeuksista (erityisesti lasten oikeuksista) sekä edistämään lasten mahdollisuutta kouluruokailuun ja parantamaan Maasai-perheiden toimeentuloa ilmastoälykkään viljelyn avulla. 

Perinteisesti Maasai-heimo elää karjatalouden varassa ja viljeleminen on täysin vierasta. Yksipuolisen ruokavalion takia heimon parissa ilmenee paljon aliravitsemusta ja siitä johtuvia sairauksia.  

Pilottihanke toteutetaan kolmella koululla. Perustamalla kouluille koulupuutarha opetetaan oppilaille ja heidän vanhemmilleen viljelytaitoja ja heitä rohkaistaan perustamaan omat kotipuutarhat tuottamaan perheelle ravitsevaa ruokaa sekä tarjoamaan toimeentuloa. Koulupuutarhojen avulla tuetaan myös koulun mahdollisuutta tarjota oppilaille kouluruoka, jotta köyhimpienkin perheiden lapsilla olisi mahdollisuus edes kerran päivässä saada ravitsevaa ruokaa.  

Hanke toteutetaan alueella, jossa on vuosittain pitkiä kuivuuskausia. Hankkeessa opetetaan viljelemään kuivuutta paremmin kestäviä kasveja sekä neuvotaan tekniikoita, joiden avulla kasvit selviytyvät myös kuivien kausien yli.  

Jokaista hankkeeseen osallistujaa kannustetaan toimimaan muutosagenttina omassa yhteisössään ja jakamaan oppimaansa tietoutta lähipiirissään.  

Leikkaussafari

Vammaisten olojen monipuolinen parantaminen ja heidän voimaantumisensa muuttavat ratkaisevasti vammaisten lasten ja nuorten elämää ja tulevaisuuden mahdollisuuksia Kendu Bayn, Homa Bayn ja Kisiin alueilla Länsi-Keniassa. 

Merkittävässä roolissa ovat ADRA Finlandin työn edesauttamana toteutetut korjaavat leikkaukset. Surgical Safaris -hankkeessa (Leikkaussafari) vapaaehtoiset suomalaiset huippukirurgit antavat omasta osaamisestaan kenialaisten vammaisten lasten ja nuorten hyväksi.

Tukesi mahdollistaa leikkausten toteuttamisen ja se käytetään paikallisen sairaalan leikkaus- ja hoitomaksujen maksamiseen sekä jälkihoidon kustannuksiin.

Jo yli 1300 vammaista lasta on saanut avun tehdyistä leikkauksista. Suuri osa leikkauksen läpikäyneistä lapsista on leikkauksen jälkeen päässyt takaisin kouluun. Heitä ei enää kiusata, eivätkä he enää kärsi vamman aiheuttamista kivuista.

Katastrofiapu

Sympatia-keräyksen katastrofirahastoon kerätään varoja katastrofien uhrien auttamiseen. Vuosittain vähintään 5 % koko Sympatia-keräyksen tuloksesta varataan katastrofirahastoa varten.

Lahjoituksesi avulla voimme katastrofitilanteessa lähettää välittömästi varoja kriisikohteeseen. Tuen perille saapumista sekä uhrien auttamistyötä koordinoi ja monitoroi maailmanlaajuinen ADRA-verkosto lähimpänä katastrofia olevien toimistojensa kautta.

Viime vuosien aikana katastrofiapua on suunnattu huomattavia summia Ukrainan sodan jalkoihin jääneiden ja sitä paenneiden siviilien auttamiseen. Muita avun kohteita on ollut mm. maanjäristysten uhrit Turkissa, Syyriassa ja Marokossa, tulvien uhrit Slovakiassa ja Espanjassa, nälänhädän uhrit Somaliassa sekä Gazan sodan uhrit niin Gazassa, Libanonissa kuin Syyriassa. 

Koulupolku

Kansainvälinen kehitysyhteistyö- ja avustusjärjestö ADRA haluaa maailmanlaajuisella kampanjallaan Every child. Everywhere. In school. (Jokainen lapsi. Kaikkialla. Koulussa.) kiinnittää valtioiden ja hallitusten huomion siihen, että kaikilla lapsilla maailmassa olisi mahdollisuus koulunkäyntiin.

ADRA katsoo koulutuksen perusoikeudeksi. Kysymykseen koulutuksesta liittyy kiinteästi myös ihmiskunnan vastuu yhteisestä maailmastamme.

Koulutus ja mahdollisuus oppia antavat ihmisille välineitä kehittyä, säilyttää ja suojella planeettaamme, rakentaa yhteistä hyvinvointia ja vahvistaa rauhaa maailmassa.

ADRAn kummioppilastoimintaa Koulupoluilla toteutetaan Gambiassa, Keniassa, Nepalissa ja Pakistanissa. Halutessasi oman kummioppilaan, ota yhteyttä kyseisen maan yhteyshenkilöön. 

Yhteyshenkilöt:

  • Kenia 050 558 0515 / Päivi Laitinen.
  • Gambia 050 327 7300 / Kaarina Villa
  • Pakistan 040 831 8388 / Sirpa Saarinen
  • Nepal 040 763 7782 / Aune Greggas