Vapaaehtoistyö Nepalissa
täytti toiveet

Nuori lähi- ja hammashoitaja Marianne Hulsi kyseli viime vuoden puolella mahdollisuutta päästä vapaaehtoistöihin ulkomaille muutamaksi viikoksi ADRA Finlandin kautta.  Mariannen tapamisten jälkeen tarjosimme hänelle mahdollisuutta ottaa osaa Keniaan lähtevän hoitaja- ja kirurgiryhmän matkaan. Kenian poliittinen tilanne kärjistyi yllättäen niin pahoin, että jouduimme turvallisuusyistä peruuttamaan koko projektin.
Marianne ei kuitenkaan halunnut luopua ajatuksestaan päästä vapaaehtoistöihin vaan kyseli mahdollisuutta tehdä vapaaehtoistöitä Nepalissa. Pesti hankekumppanimme Scheer Memorial Hospitalin työhön järjestyi nopealla aikataululla ja Marianne pääsi kuin pääsikin matkaan ja toteuttamaan suunnitelmaansa.
Marianne kirjoittaa ohessa kokemuksistaan Nepalista.
(Kuvat ovat Mariannen ottamia)

Näin siis Marianne:

Muutamien vuosien takaisesta vapaaehtoistöistä ulkomailla asuessani oli mieleeni jäänyt haave toteuttaa vapaaehtoistyötä jonkin projektin parissa, erityisesti ulkomailla. Etsiessäni itselleni sopivaa projektia, tutustuin ADRA Finlandin toimintaan, ja heidän eri ulkomaan kohteisiinsa.
Ensisijainen tarkoitus oli lähteä Keniaan mukaan projektiin, mikä jouduttiin kuitenkin perumaan poliittisista syistä ennen matkaa. Parin mutkan kautta päädyin siis lähtemään Nepaliin, Banepan kylään, Scheer Memorial Hospitaliin.

Koska lähtö tuli melko yllättäen johtuen edellisen projektin peruuntumisesta, lähdin matkaan yksin ja ilman varsinaista projektia mihin osallistua. Scheer Memorial Hospitalissa oli kuitenkin jo pidemmän aikaan ollut meneillään projekti jonka tarkoituksena on ehkäistä kohdunlaskeumaa.Tämä on valitettavan yleistä Nepalissa, monista syistä, erityisesti johtuen raskaista töistä mitä naiset joutuvat tekemään ennen/jälkeen synnytyksen, sekä useista synnytyksistä lähellä toisiaan.

Ennen matkaa olin yhteyksissä sairaalan johtajan kanssa, sekä vapaaehtoistyökoordinaattorin. He olivat todella ystävällisiä ja avuliaita, lähettivät pienen ohjeistuksen mitä mukaan tulisi ottaa ja mihin varautua. Työtehtävistä sovittaisiin paremmin paikan päällä.
Matka Nepaliin sujui mutkitta, ja lentokentällä minua oltiin vastassa. Sairaalan yhteydessä oli työntekijöiden ja vierailijoiden käytössä oleva asuinrakennus, josta sain pienen yksiön omaan käyttööni vierailun ajaksi.

Heti saapumistani seuraavana aamuna tapasin sairaalan johtajan, jonka kanssa mietimme sopiviatyötehtäviä minulle. Koska olin matkassa yksin, mihinkään varsinaiseen projektiin en päässyt osallistumaan, kuten valistustyöhön kouluissa tai muuta sen kaltaista. Sen sijaan olin koko vierailuni ajan auttamassa sairaalalla, tehtävissä missä pystyin ja sain auttaa (Nepalissa on tarkat säännökset mitä töitä milläkin viisumilla saa tehdä, joten turistiviisumillani en saanut osallistua kaikkeen toimintaan), kirjastossa sekä lääke/tarveainevarastolla, siivoten koko varaston paikallisen työntekijän kanssa. Kävin myös mm. ostamassa hammasharjoja sairaalassa toimivalle hammaslääkärille, jotta hän voisi niitä jakaa potilailleen.

Olin matkalla vain kaksi viikkoa, joten tekemistä riitti joka päivälle. Yleensä työskentelin saman ajan kuin paikallisetkin työntekijät, eli noin 8-9 h päivässä. Illat menivät nopeasti lähiseutuja tutkiessa, maisemia ihaillessa ja herkullista Nepalilaista ruokaa syödessä! Yhtenä vapaapäivänäni lähdin uuden tuttavuuden kanssa toiseen kaupunkiin katsomaan temppeleitä, ja viimeisen päivän vietin Kathmandussa kierrellen.

Kokemus oli unohtumaton ja silmiä avaava. Onnekkaasti kaikki meni ilman vastoinkäymisiä, ja päällimmäisenä jäivät hyvät muistot ja kaikki uudet ihmiset joita tapasin. Tunsin tehneeni jotain muita hyödyttävää, ja sain itsekin paljon takaisin. Kaksi viikkoa meni hujauksessa, mutta ehdin todella ihastua Nepaliin, ihmisiin, kulttuuriin, luontoon. En tule unohtamaan kuinka sydämellisesti
paikalliset minut ottivat vastaan, ja miten mielenkiintoisia tarinoita opin heidän elämästään.
Vapaaehtoistyöstä jäi hyvä maku suuhun, ja se innostaa tulevaisuudessakin osallistumaan erilaisiin vapaaehtoistöihin, niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kokemukseen positiivisuuteen vaikutti kovasti ADRA Finlandin ammatillisuus, yhteistyökykyisyys ja avuliaisuus kaikessa mitä matkaan/vapaaehtoistyöhön liittyi. Iso kiitos siis ADRA Finlandille, tulen varmasti jatkossakin toimimaan järjestön parissa!

Marianne Hulsi