Suomalaisnuoret  Liettuassa syrjäytymistä ehkäisemässä

Keskikesän helteillä heinäkuussa pakkautui iloinen15 hengen nuorisoryhmä pikkubusseihin Helsingissä. Ryhmä matkasi n. 600 kilometrin päähän Liettuan Zvirblaician kylään Grigas-perheen leiritilalle  pitämään kesäleirejä vähävaraisten liettualaisperheiden lapsille. Perillä heitä odotti noin 40 paikallista lasta ja nuorta. Sekä myös paikallisia vapaaehtoistyöntekijöitä.
Leirien järjestäminen oli osa jo kolme vuotta jatkunutta ADRA Finlandin Liettua-avustusohjelmaa.

Liettuan avustustyössä vapaaehtoisena joululahja-projektista vuonna 2016 asti mukana ollut helsinkiläinen Salla Suonikko kertoo, että ensimmäisellä menneen kesän leirillä näytimme yhdessä esimerkkiä hyväntekemisestä palvelemalla paikallisia ihmisiä. Osa meni auttamaan ladon siivoamisessa ja osa tekemään puutarhatöitä.

 

Sallan mukaan oli koskettavaa nähdä miten reippaasti leiriläiset osallistuivat  palvelutyöhön ja miten iloisia he olivat kun saivat auttaa.
– Avun saajatkin  liikuttuivat leiriläisten osoittamasta lähimmäisenrakkaudesta, kertoo Salla.
Toisella leirillä oli ohjelmassa ryhmätaitojen opettelua ja poliisi ja palomiehet olivat myös kutsuttu  vierailemaan leirillä ja kertomaan omasta toiminnastaan. Retki merelle ja kiipeilypuistoon kuului leirien vapaa-ajan ohjelmaan.

Leirin käytännön järjestelyistä vastasi ja leirin ja nuorisoryhmän johtajana matkalla toimi Martynas Baltiejus ADRA Finland säätiöstä.

Martynas Baltiejus näkee, että leirien tavoitteena on vahvistaa syrjäytymisvaarassa olevien lasten asemaa laajentamalla heidän ihmissuhteitaan toistensa ja myös ulkomaalaisten nuorten kanssa.
– Haluamme avata heille uusia näkökulmia, motivoida oppimaan vieraita kieliä ja jatkaa ystävyyssuhteita myös leirin jälkeen.
– Viime vuoden leiriläiset olivatkin kuulemamme mukaan olleet erityisen motivoituneita oppimaan koulussa englantia, kertoi Martynas.
Suomalaisnuorille leirit vahvistavat vapaaehtoistyön merkitystä ja oikeaa henkeä. Kristillinen arvoperusta on myös selkeästi mukana leireillä.

 

ADRA Finlandin yksi toimintatavoite on kasvattaa nuoria sosiaaliseen vastuuseen ja työhön lähimmäisten hyväksi.
Se tarkoittaa nuorten osallistumista sosiaaliseen palvelutyöhön kotimaassa ja kehitysmaissakin.
– Aina ei tarvitse lähteä kaus nähdäkseen suurta avun tarvetta. Sen on jo kolme vuotta kestänyt Liettua-ohjelmammekin osoittanut. Suomalaisnuoret ovat olleet sydämellään mukana vähävaraisten liettualaisperheiden lasten ja nuorten tukemisessa, sanoo ADRA Finland säätiön toiminnanjohtaja Heimo Lempinen ja kiittää samalla kaikkia leirien järjestämistä tukeneita.