Soppaa ja seniorihoivaa

ADRA Finlandin uusi palvelumuoto, seniorihoiva syntyi säätiön ns. Elämänkeittiö-hankekonseptin mukaisesti palvelemaan ruoka-avun asiakkaita heidän omista toiveistaan ja tarpeistaan käsin. Seniorihoivaa on toteutettu Helsingissä Annankadun soppakeittiössä. Sen ajatuksena on ollut auttaa iäkkäitä ruoka-avussa kävijöitä heidän arkisissa, käytännöllisissä tarpeissaan, kuten siivoamisessa ja pienissä kodin korjaushommissa. Monesti tärkeintä on ollut vaan juttuseura ja sen tuoma helpotus yksinäisyyteen.
Seniorihoivaa toteuttavat ruoka-avun asiakkaiden kanssa soppakeittiön nuorten palvelutiimit. Toiminnassa kohtaavat myös eri sukupolvet ja syntyy ystävyyssuhteita. Toiminta on käynnistynyt kuluvana vuonna ja sitä ja nuorten tiimejä vetää ADRA Finlandin Martynas Baltiejus. Häneltä saa lisää tietoa seniorihoivasta ().

Ohessa kolmen nuoren kokemuksia senioripalvelussa mukanaolosta.

Silviä Leppälä, Laura Helminen ja Salla Suonikko kertovat:

Silvia Leppälä

Soppakeittiö on hyvä tapa auttaa ja kohdata ihmisiä. Yleensä on kuitenkin niin kiire Soppakeittiön aikana, ettei ole aikaa kohdata asiakkaita henkilökohtaisesti.
ADRA:n senioripalvelussa pääsemme kohtaamaan heidät ajan kanssa ja he saavat kokea, että todella välitämme heistä. Voimme keskustella heidän kanssaan ja he saavat kertoa, mitä heille oikeasti kuuluu.
Tärkein osa ADRA:n senioripalvelua mielestäni on juuri sosiaalinen kanssakäyminen, että pidämme asiakkaille seuraa ja keskitämme huomiomme ainoastaan heihin. Monet ovat yksinäisiä, sillä heidän läheisensä asuvat kaukana tai ovat jo edesmenneet. Juttuseura on se, mitä he eniten kaipaavat, unohtamatta kuitenkaan käytännön avuntarvetta.
Olemme saaneet jokaisella kerralla paljon hyvää palautetta: asiakkaat ovat olleet äärimmäisen liikuttuneita ja kiitollisia avustamme sekä seurastamme. He kyselevät jo heti, milloin tulemme uudelleen käymään. Aikamme on yleensä kovin rajallinen ja ehdimme yleensä vain auttamaan esim. siivoamisessa, tai missä he apua sillä kertaa tarvitsevatkaan, joten olisi mukavaa viettää asiakkaiden luona enemmän aikaa, istua alas ja jutella rauhassa heidän kanssaan.

Salla Suonikko

ADRA:n senioripalvelu antaa mahdollisuuden kohdata Soppakeittiön vierailijoita aidommin. Käydessämme seniorien kotona, tulemme heitä hyvin lähelle, kun autamme siivoamisessa, asioiden korjaamisessa tai missä he tarvitsevat apua. Osoitamme teoilla, että välitämme heistä.

Näen ADRA:n senioripalvelun todella tarpeellisena, sillä suurissa kaupungeissa on paljon yksin eläviä ihmisiä ja ikääntyneiden voi olla vaikeaa huolehtia monista käytännön asioista kotonaan.
Seniorit ovat olleet todella iloisia vierailuistamme. Monet ovat kiittäneet meitä kyyneleet silmissä ja sanoneet että olemme Jumalan lähettämiä enkeleitä.

Mielestäni ADRA:n senioripalvelussa voisi käytännön avun lisäksi yksinkertaisesti vierailla yksin elävien seniorien luona. Voisimme viettää enemmän aikaa seniorien kanssa ja oppia tuntemaan heitä paremmin. Uskon että tämä vastaisi monien yksinäisten tarpeeseen kokea, että he ovat rakastettuja ja heidän tarinansa halutaan kuulla.

Laura Helminen

Muutin syksyllä Espooseen ja sain Adventtikirkosta heti paljon kavereita. He kysyivät minua soppakeittiöön ja olin hieman ennakkoluuloinen. Soppakeittiössä oli kuitenkin todella hyvä tunnelma ja nuoret olivat todella avuliaita. Niinpä olen käynyt muiden nuorten mukana jakamassa ruokaa aina, kun se on ollut mahdollista. Parasta soppakeittiössä on se, kun asiakkaan ovat tyytyväisiä palveluun ja kiitollisia saamastaan ruuasta. Toisinaan on jäänyt aikaa myös jutella ihmisten kanssa ja jopa rukoilla ja ruokailla yhdessä.

 

Mielestäni on todella siistiä, että ADRA järjestää vähävaraisille ruoka-apua, koska se on juuri sitä työtä, johon Jumalan sana meitä kehottaa. Parasta on se, että siitä tulee itselle todella hyvä mieli, kun saa auttaa toisia ja se auttaa ymmärtämään paremmin Jumalan- ja lähimmäisenrakkautta.
Äärimmäisen tärkeää olisi kuitenkin se, että voisimme kohdata ihmisiä myös henkisellä ja hengellisellä tasolla. Hengelliseen puoleen jää harvemmin aikaa, mutta viime kerralla esimerkiksi soitin pianoa ja säestin asiakkaita, kun he halusivat laulaa heille tuttuja lauluja.
Mieleenpainuvin kokemus oli kuitenkin se, kun vierailimme vanhusten kodeissa ja saimme palvella heitä. Siivosimme, tiskasimme, rukoilimme, lauloimme ja jaoimme elämän tarinoita. Tärkeintä oli kuitenkin olla kuuntelijan roolissa ja läsnä. Kokemus oli hyvin siunaava ja antoi uutta intoa vanhusten ja vähävaraisten auttamiseen. Jumala on siunannut meitä koko syksyn ajan ja toivomme saavamme uusia innokkaita auttajia nuorten joukkoon!