Loading...

Poikkeusolosuhteet ovat kasvattaneet ruoka-avun tarvetta Suomessa

ADRA:n kotimaan työstä huomattavan osan muodostaa ruoka-apu ja sen perille välittäminen eri puolilla Suomea yhteistyönä paikallisten adventtiseurakuntien kanssa. ADRA Finland on yksi Ruokaviraston virallisista kumppaniorganisaatiosta. Vuonna 2019 apu tavoitti noin 40 000 ihmistä.  

Mikkelissä järjestettiin torstaina 29.10.2020 tiiviissä yhteistyössä paikallisen adventtiseurakunnan kanssa ruokajakelu. Jakeluun osallistuneilla oli mahdollisuus hakea kotiin EU-avustuksena jaettu ruokakassi ja paikallisessa ruokakaupassa hävikkiin laskettuja ruokatuotteita. Ennen jakelua oli tarjolla aamupuuroa.

Ilmapiiri seurakunnassa oli lämpimän vastaanottava, kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin ja aulatilan valtasi keskustelun sorina. Muutamat asiakkaat saapuivat paikalle hyvissä ajoin ennen ruokajakelun alkamista. Jotkut perehtyvät päivän lehteen odottaessaan.

Kuva: Martynas Baltiejus

Aivan aluksi pidettiin yhteinen hartaushetki, jonka jälkeen kaikki 108 kassia jaettiin halukkaille ja myös hävikkiruoka teki kauppansa. Aamupuurolla kävijöitä oli poikkeustilanteen vuoksi vähemmän kuin tavallisesti, mutta silti noin 20 vierasta ehti paikalle. Ruokakassien kysyjiä oli sen sijaan hieman enemmän kuin yleensä.

-Nämä seurakuntien järjestämät ruokailut ovat tärkeitä ja tavoittavat ihmisiä, yksi kävijöistä kertoi. Hän oli kuitenkin huolissaan siitä, että nuoria yhteisöruokailuissa näkyy vähän ja pohti mahdollisuuksia välittää heille asiasta tietoa ja innostaa heitä hyödyntämään tarjottua palvelua.

Ruoka-apu on tärkeä taloudellinen tukimuoto

Ruokajakelussa tunnelma on hiljainen, jakelulistaa tilastointia varten täyttävä ADRA Finlandin kotimaan avustustyön koordinaattori Leena Sund tiedustelee paikalle saapuneelta avuntarvitsijalta perhekunnan kokoa, jonka jälkeen apu annetaan asiakkaalle.

Avustuksen vastaanottanut kävijä totesi, että ruokakassi on suuri apu eläkkeellä olevan arjessa. Lisäksi kävijälle oli tärkeää, ettei syntyisi ruokahävikkiä. Kävijä kertoi hyödyntävänsä useampia ruoka-apujakeluita Mikkelin alueella. Ruokakassien sisältö vaihtelee vähän ja avustuksen sisältämät jauhot eivät välttämättä olleet kävijän mielestä paras mahdollinen kotiin vietävä. -Koska leivomme niin vähän, jauhojen tilalla voisi olla jotain muuta esimerkiksi kuivahedelmiä ja pähkinöitä.

Kassista tällä kertaa löytyvä perunamuusijauhe saa sen sijaan toiselta kävijältä kiitosta: -Tämä on hyvää ja se on helppo valmistaa, jopa kaverini joka ei pidä ruuan laittamisesta käyttää tätä.

Avustustyö kertoo välittämisestä

EU-ruoka-apu saapuu Suomeen kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä. Tilaus tehdään edellisen kalenterivuoden huhtikuussa. Ruoka-jakoon osallistuneiden seurakuntien määrä on laskenut, mutta ruuan tarve on kaksinkertaistunut koronatilanteen myötä, Leena Sund arvioi. -Tilanne on hieman rauhoittunut keväästä, mutta silti avuntarve on selkeästi tavallista suurempi.

Ihmiset tarvitsevat ruuan lisäksi myös kuuntelijaa ja kannustusta. Pienillä paikkakunnilla, joissa paikallisia toimijoita on vähän avustustapahtumia saatetaan suorastaan odottaa. Pienten paikkakuntien väestöjakaumaa ilmentää usein se, että työikäiset ovat lähteneet niiltä pois ja jäljelle on jäänyt eläkeläisiä ja erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä.

Avustustapahtumia järjestettiin adventtiseurakunnissa 28 kappaletta vuonna 2019. Tapahtumien järjestämisestä välittyy yhdessä tekemisen, välittämisen ja kohtaamisen tärkeys. Mikkelin adventtiseurakunnassa EU:n ruoka-apua on jaettu kaksi kertaa vuodessa alusta alkaen, kertoo seurakunnan pitkäaikainen aktiivi vapaaehtoinen Ritva Hyvönen.

Aamupuuroa seurakunta on tarjoillut neljän vuoden ajan ja sen kävijämäärät ovat kasvaneet. Poikkeusolosuhteet vaikuttavat kuitenkin avuntarvitsijoiden määrään, yleensä paikalle tulee noin 100 henkilöä. -Avustuksien jako voi olla vaikeaa, silloin kun kaikille ei riitä, Ritva Hyvönen toteaa.

-Hävikkiruuan määrää on myös vaikea ennustaa, mutta leipää on saatu aina runsaasti.

Adventtiseurakuntien perinteisesti järjestämissä Iloinen mieli -avustustapahtumissa on kävijöille tarjottu mahdollisuutta EU-ruoka-avun lisäksi valita mukaansa vaatteita, käydä yhteisöruokailussa ja hyödyntää jotain muita pieniä palveluita esim. parturi tai kampaaja on voinut olla paikalla. Toistaiseksi tämä kaikki ei ole mahdollista, mutta tulevaisuuteen katsotaan toiveikkaina vaikka koronan vaikutuksia on vaikea ennakoida.

Kuva: Kira auf der Heide / Unsplash

ADRA Finland kampanjoi jouluna 2020 erityisesti lapsiperheiden tilanteen puolesta.

Voit tukea ADRA Finlandin tekemää avustustyötä osoitteessa: sympatia.fi
Täältä saat ajantasaista tietoa koskien ruoka-avun jakoa eri puolilla Suomea.
Täältä löydät ruokaohjeita EU-ruoka-apukassin hyödyntämistä varten.

Jaa tämä artikkeli!

2020-11-16T17:17:53+02:00
Go to Top