Loading...

Koronatilanne on mahdollistanut ihmisten kohtaamisen

Maaliskuussa 2020 koronan aiheuttama poikkeustilanne johti siihen, että ruoka-avun jakelut Riihimäellä keskeytyivät. Riihimäen adventtiseurakunnassa kuitenkin tehtiin päätös jatkaa avustamista viikoittain.

Riihimäen adventtiseurakunnan pitkäaikainen vapaaehtoinen Anja Laitamo on ollut aktiivisesti mukana ruoka-avun jakamisessa kerran viikossa koronatilanteen alkamisesta lähtien. -Aloimme jo viime vuonna kiinnostua siitä, miten voisimme palvella ympäröivää yhteisöä paremmin. Maaliskuusta asti olemme olleet paikalla joka ikinen viikko jakamassa ruoka-apua sitä tarvitseville.

Korona-aika on muuttanut avustustyön luonnetta. Aiemmin ihmiset saapuivat paikalle kohdennetummin ja jonot olivat pitkiä, aina kadun toiseen päähän asti. Ruoka-avun jakaminen tapahtui siten, että ihmiset tulivat yhdestä ovesta sisälle seurakunnan tiloihin ja poistuivat avustuskassin saatuaan toisesta. Myös jakamisaikataulun kanssa oltiin tiukempia.

Korona on kuitenkin tehnyt työstä joustavampaa, koska jonoja ja kokoontumisia on pitänyt välttää. Tällä hetkellä ruoka-avun vastaanottamisesta sovitaan puhelimitse ja ihmiset tulevat hakemaan apua heille sopivina aikoina. Seurakuntaan on tullut tämän tiimoilta noin 200 yhteydenottoa. Kaikkien nimet pyritään muistamaan asiakkaita kohdattaessa.

Ruoka-apua on mahdollista saada myös kotiin toimitettuna. Vastaanottajat ovat hyvin kiitollisia tästä. Auton jouduttua hiljattain korjattavaksi Anja Laitamon suurin huoli oli, miten hän saisi järjestettyä ruokien kuljetukset apua tarvitseville.

Leipää ja sielunhoitoa

Kuva: Unsplash / Lina Trochez

Riihimäellä EU-ruoka-apua on jaettu jo vuodesta 1997. EU-ruoka tilataan seurakuntaan kaksi kertaa vuodessa ja sitä on aiemmin tullut kerralla noin 1500 kiloa. Kuluvana vuonna sitä kuitenkin on tilattu noin 3200 kiloa sekä keväällä että syksyllä.

Määrä ei ole ollut suuren suuri, mutta säilytystilojakaan ei ole seurakunnassa kovin paljon. ADRA Finland on toimittanut myös lisää ruokaa paikkakunnalle, jos se on päässyt loppumaan. Joskus EU-ruoka-avun lisäksi jaetaan myös muuta kuivamuonaa, säilykkeitä, leipää ja vaatteita. Jakoajankohta on pääsääntöisesti ollut keskiviikkoiltapäivällä.

Muutaman kerran ruoka-avun jakamisen yhteydessä on aiemmin järjestetty hartaus, mutta nyt sitä ei voida pitää. Tästä huolimatta monet ovat tiedustelleet milloin kirkkoon olisi mahdollista tulla. Ihmisen niin halutessa, myös hengellisistä asioista on mahdollista keskustella.

Koronatilanne on kirvoittanut pohtimaan perimmäisiä kysymyksiä. Kirkon ovet ovat keskiviikkoisin auki ja Anja Laitamolla on silloin päivystys. Hän auttaa sitä tarvitsevia kuuntelemalla, keskustelemalla ja rukoilemalla. -Olen täällä ihmisiä varten. Pahasta olosta puhuminen voi auttaa paljon.

Ruoka-avun pakkaajia seurakunnassa on runsaasti, mutta jakajista on ollut pulaa. Jakaminen tapahtuu päivällä, mikä on vaikea ajankohta niille vapaaehtoisille, jotka käyvät töissä. Jakajien vähyys aiheutti jossain vaiheessa enemmänkin huolta, kun ruoka-apua alettiin jakaa viikoittain. Vapaaehtoisten tekemässä työssä on keskitytty turvallisuuteen, turvavälien pitämistä noudetaan huolellisesti ja maskit ja visiirit ovat käytössä.

”Toivon että saamme jatkaa tätä työtä”

Poikkeusolosuhteiden takia kukin avunsaaja on nyt mahdollista kohdata henkilökohtaisesti ja näin apua hakemaan saapuneille ihmisille on enemmän henkilökohtaista aikaa. -En halua enää palata takaisin entiseen, koska koronatilanne on mahdollistanut ihmisten kohtaamisen. Työ ihmisten kanssa on tuonut paljon ilon aiheita arkeen, Anja Laitamo pohtii.

Kiitosta tehdystä työstä on tullut paljon niin avunsaajilta kuin paikallisilta viranomaisiltakin. Eräs kävijä totesi muun muassa, ettei välttämättä tarvitsisi ruoka-apukassia, mutta kävi hakemassa sen, koska hänet kohdattiin seurakunnassa niin sydämellisesti. -Kyllä minä toivoisin että kristillisyys näkyisi meidän arjessamme. Lähimmäisiä tulisi auttaa enemmän, Anja Laitamo sanoo.

-Me lähdemme avunsaajan tarpeista, hänen kohtaamisensa on olennaisen tärkeää, Anja Laitamo toteaa. -Toivon että saamme jatkaa ruoka-avun jakamista joka viikko ja toivon että muutkin innostuisivat kokeilemaan tätä. Auttajalle tämä on myös todella palkitsevaa työtä.

Voit tukea ADRA Finlandin työtä Sympatia-keräyksen kautta.

Annettu apu on mahdollista kohdentaa kotimaan työhön osoitteessa.

Jaa tämä artikkeli!

2020-11-24T16:57:36+02:00
Go to Top