Loading...

Sympatia-keräyksen uudet tuulet

Lipaskeräys-selfie, kuvassa Kaarlo Koimäki, Päivikki Pajulehto ja Sakari Vehkavuori
Kuva: Sakari Vehkavuori

Perinteiset varainkeruumuodot ovat tänä vuonna olleet haasteellisia toteutettavia kokoontumisrajoitusten ja muiden turvallisuuteen liittyvien suositusten takia. Sympatia-keräyksen kerryttämiseen onkin tuotu mukaan uusia ulottuvuuksia.

Nummelan adventtiseurakunnan Sympatia-sihteeri Päivikki Pajulehto on lähtenyt kokeilemaan lipaskeräystä, koska perinteiset keräystavat lounaat, konsertit, kirpputorit ja ovelta ovelle tapahtuva kerääminen ovat tänä vuonna hyvin rajoitettuja.

Lipaskeräys yhdisti Nummelan ja Lohjan seurakuntien vapaaehtoisvoimat yhteisen tehtävän äärelle 2.–5.11.2020 Nummelan ostoskeskuksissa. Lupa keräykseen oli pyydetty etukäteen ja Sympatia-keräyksestä oli tehty lehdistötiedote alueen paikallislehtiin. Lipaskeräys tuotti 12 vapaaehtoisen kerääjän voimin 859 euroa.

Käytännöntoteutukseen liittyen Päivikki Pajulehto totesi, että lipaskeräys kannattaa toteuttaa vilkkaimpina ostospäivinä. -Ihmiset ovat liikkeellä erityisesti torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin.

Uusia varainkeruun muotoja

Sympatia-varainkeruussa virtuaaliset toteutukset esimerkiksi tapahtumat ovat mahdollisia, mutta edellyttävät jonkun verran teknisen puolen taitoja. Esimerkiksi aiemmin Sympatia:n hyväksi järjestettyjä suosittuja ja tuloksekkaita Haluatko hyväntekijäksi -konsertti- ja visailutapahtumia voisi mahdollisesti siirtää verkkoon.

Poikkeusolosuhteissa saattaisivat menestyä myös muut uudenlaiset tuotteet ja toteuttamistavat. Yrityksiin suunnattua varainhankintaa on viime vuosien aikana tehty vähemmän ja siihen satsaamista voisi miettiä uudelleen. Se on aiemmin ollut hyvinkin onnistunut varainhankinnan muoto. Innovatiivisuudella on kaiken kaikkiaan nyt kysyntää.

Eri paikkakunnilla ja seurakunnilla on myös kaiken kaikkiaan yksilölliset mahdollisuudet järjestää toimintoja ja tapahtumia riippuen resursseista ja muista paikallisista toimijoista. Myös seurakunnan fyysinen sijainti ja saavutettavuus voivat vaikuttaa tilanteeseen. Se mikä toimii yhdellä paikkakunnalla, ei välttämättä sovi toiselle ja kunkin on löydettävä itselleen mielekäs toteuttamistapa.

Hyviä käytäntöjä lipaskeräykseen

Nummelassa lipaskeräys oli myönteinen kokemus. Lipaskeräystä toteuttaneet Sympatia-kerääjät tunnisti liiveistä ja lippaista. Ohikulkijat lahjoittivat kolikoita taskujen ja lompakkojen pohjalta, mutta myös seteleitä sujahti lippaisiin.

-Kullakin kerääjällä on oma persoonallinen tapansa lähestyä ihmisiä. Me huomasimme, että kohtaaminen ja ihmisten kanssa jutteleminen tuotti hyvää tulosta ja molemminpuolista hyvää mieltä, Päivikki pohti.

On tärkeää muistaa hankkia liikkeenharjoittajalta lupa keräämiseen ja noudattaa liikkeenharjoittajan toiveita ulosannista. Toteuttamiseen vaikuttavat myös liikkeenharjoittajien toiveet keräyksen konkreettisesta sijainnista ja ajankohdasta. Lisäksi mahdollisten vartiointiliikkeiden tulee olla tietoisia kerääjien luvallisesta läsnäolosta.

Kerääjien kannattaa sijoittua pääsisäänkäynneille. Turvallisuuden takia on hyvä toteuttaa lipaskeräystä pareissa. Jos liiketilassa on useampi sisäänkäynti kannattaa miettiä, miten saisi kerääjiä sijoitettua pareittain useampaan paikkaan. Kokeilemalla löytyy paras tapa toimia.

Lipaskeräyksen voi toteuttaa tiimeissä, niin kukaan ei väsy liikaa. -Noin 1,5 tunnin vuoro on ehkä maksimi. Jos keräyspaikalla voitaisiin olla noin 3 tuntia päivän aikana, se on jo ihan hyvä saavutus, Päivikki arvioi. -Lisäksi turvallisuus on hyvä ottaa huomioon käyttämällä maskeja, visiirejä ja hanskoja.

Kerättyjen rahojen laskemiseen menee yllättävän paljon aikaa, joten sitä on hyvä muistaa varata. Tässä voi vaikka miettiä miten vapaaehtoisten vastuut jakautuvat. Osa voi esimerkiksi olla aktiivinen ihmisiä kohtaavassa työssä, kun taas toiset voivat toimia laskijoina.

ADRA Finlandin hallintokulut ovat pienet verrattuina muihin järjestöihin, vain noin 10%, tämä kannattaa muistaa mainita lahjoittajille. Olennaista on myös kertoa tehdyn avustustyön eri ulottuvuuksista. ADRA Finlandin budjetti jakautuu aika tarkasti puoliksi kotimaassa ja ulkomailla tehdyn työn kesken. Tarkempia tietoja varojen käytöstä on kirjattu Sympatia-esitteeseen.

Sympatia-keräyksen kohteet löydät Sympatia-sivustolta, lahjoita nyt sympatia.fi

Jaa tämä artikkeli!

2020-12-04T17:22:31+02:00
Go to Top