Loading...

Sympatian sataa vuotta juhlittiin Tampereella

Sympatia-keräyksen 100-vuotissyntymäpäivää juhlittiin lauantaina 11.12.2021 Tampereen kristillisen koulun tiloissa juhlakonsertin merkeissä. Sympatia 100 -tapahtumaan saattoi saapua paikan päälle tai sitä pystyi seuraamaan reaaliaikaisesti suoratoistona verkossa.

Suomen Adventtikirkon vuonna 1921 aloittaman kansalaiskeräyksen taival on merkinnyt avun perille viemistä koti- ja ulkomaan kohteisiin sekä reagoimista eri puolilla maailmaa tapahtuneisiin katastrofeihin. Alun perin Elonkorjuukeräyksenä tunnettu keräys muutti nimensä vuonna 1970 Sympatia-keräykseksi.

Viime vuosien aikana Sympatia-keräyksen avulla kootut varat on käytetty ADRAn perille viemänä tasapuolisesti sekä kotimaan että ulkomaan työhön. Tärkeimpiä kehitysyhteistyön toteuttamiskohteita ovat tällä hetkellä Kenia ja Uganda. Apua suunnataan myös muihin maihin esimerkiksi tukemalla lasten koulupolkuja.

Valtuutettujen kerääjien toteuttama lehtien myynti, lipas- ja listakeräys ovat olleet Sympatia-keräyksen tärkeitä toimintamuotoja vuosikymmenten ajan. Näiden työmuotojen rinnalle on nyt tullut myös sähköisen lahjoittamisen mahdollisuus Sympatia.fi-sivuston kautta. Vuoteen 2020 asti Sympatia-keräys oli osa Suomen Adventtikirkon toimintaa, jonka jälkeen siitä tuli ADRA Finland säätiö sr:n varainkeruumuoto.

Tampereella järjestetyn juhlatapahtuman monipuolinen ohjelma sisälsi musiikkiesityksiä, videokoosteita ja tervehdyksiä. Musiikkiohjelman toteuttamisessa olivat mukana Johanna Särkkälä ja lapsikuoro Jylistys, Pekka Simojoki, Linnea Hildén, Liisa Kivinen, Jippu ja Benja. Kauniin Sympatia-keräyksen ja auttamistyön inspiroiman oman runonsa tapahtumassa esitti Jasmin Sagulin. Lämminhenkisen Sympatia 100 -tapahtuman juonsivat Kai Lempinen ja Sympatia-keräyksen koordinaattori Kaarina Villa.

Tapahtumaa varten laadittuihin videosisältöihin oli koottu muistoja vuosikymmenten takaa Sympatia-keräykseen liittyen sekä koostettu keräyksen tärkeimpiä historiallisia etappeja. Videoidut haastattelut kertoivat vuosien aikana tehdystä keräystyöstä yhteisen hyvän edistämiseksi. Kotimaantyön laajuudesta ja sen nykymuodoista saatiin lisätietoja kotimaan avustustyön koordinaattorilta Leena Sundilta. Lisäksi tutustuttiin tarkemmin Ugandassa ja Keniassa toteutettaviin ADRAn hankkeisiin.

ADRAn työhön ja Sympatiaan liittyvistä muistoistaan jakoivat juhlassa ADRA Finland säätiön hallituksen puheenjohtaja Kalervo Aromäki, ADRAn aiempi pitkäaikainen toiminnanjohtaja Heimo Lempinen sekä nykyinen toiminnanjohtaja Jani Virolainen. Lisäksi kuultiin tervehdyksiä Suomen Adventtikirkon johtajalta Aimo Helmiseltä sekä ADRAn yhteistyökumppanin Vammaiskumppanuus ry:n toiminnanjohtajalta Anja Malmilta.

Tapahtumaan saapui paikan päälle noin 70 henkeä ja live-lähetystä seurasi verkossa noin 160 vastaanotinta. Juhlatapahtuman erityisiä avustuskohteita olivat Ugandassa tehtävä työ teiniäitien kouluttautumisen tukemiseksi sekä kotimaan vähävaraisten perheiden virkistystoiminnan tukeminen.

Monet juhlassa mukana olleet ilmaisivat tyytyväisyyttä siitä, että olivat tulleet paikan päälle osallistumaan hienoon tapahtumaan. Vaikka juhlan ohjelma kesti pari tuntia, osallistujat kokivat ajan menneen nopeasti sisällön monipuolisuudesta johtuen. Osallistujia olivat erityisesti koskettaneet ja rohkaisseet artistien juhlassa käyttämät puheenvuorot ja musiikkiesitykset. Myös ADRAn tekemästä työstä oltiin vaikuttuneita.

– Nora Repo–Saeed

Kuvat: Sara Fagerholm

Jakaa artikkelin

2022-01-27T10:12:31+02:00
Go to Top