Loading...

13 miljoonaa ihmistä yhä pois kodeistaan

On kulunut vuosi siitä, kun Venäjä aloitti mittavan hyökkäyksen naapurimaahansa Ukrainaan. Tämä hyökkäys käynnisti suurimman sodan Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Sodan alun jälkeen kymmeniätuhansia ihmisiä on kuollut, kokonaisia kaupunkeja on tuhottu ja miljoonat ovat paenneet maasta.

Vaikka ADRA Ukrainan toimisto ja rakenteet voivat vaurioitua tai tuhoutua, se ei estä ADRAn työntekijöitä ja vapaaehtoisia palvelemasta ja auttamasta kaikkia apua tarvitsevia. Kuva: ADRA-arkisto

Kaksitoista kuukautta Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen yli 13 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Heistä 5 miljoonaa on löytänyt asuinpaikan Ukrainasta ja 8 miljoona asuu pakolaisina eri puolilla Eurooppaa. Noin 18 prosenttia Ukrainan väestöstä on paennut pääasiassa Puolaan, Tšekkiin ja Saksaan. Valtiot ovat vastanneet ennennäkemättömällä tavalla toivottaakseen tervetulleiksi ukrainalaiset pakolaiset. Saksa on viimeisimpien tietojen mukaan myöntänyt toiseksi eniten tilapäisen suojelun paikkoja heti Puolan jälkeen ja ennen Tšekkiä.

Kuvat: ADRA-arkisto

Kansainvälinen ADRA verkosto jatkaa palveluksessa ja täyttää tehtäväänsä

Vuosi sodan alun jälkeen ADRA-tiimit palvelevat edelleen sodasta kärsiviä ihmisiä Ukrainan rajojen sisällä ja ulkopuolella. ADRA jatkaa sodasta kärsineiden tukemista taloudellisen ja aineellisen avun muodossa ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin.

Kuluneen vuoden aikana ADRA kuljetti yli 55 000 ihmistä turvaan pelkästään Ukrainassa. Annoimme ukrainalaisille 16,5 miljoonaa leipää, 412 000 litraa vettä ja 2,3 miljoonaa ruokapakkausta sekä järjestimme suojan 66 000 ihmiselle. Yli 18 miljoonaa euroa käytettiin erilaisiin hankkeisiin, jotka tavoittivat yli 7 miljoonaa henkilöä Ukrainassa.

Toimintaan Ukrainassa ja sen ulkopuolella kuuluvat muun muassa humanitaarisen avun kuljetukset, elin- ja päivittäistarvikkeiden ja käyttötavaroiden jakelu, evakuointi, vesihuolto, majoitus, lämmön ja energian toimittaminen, psykososiaalinen tuki ja mielenterveystyö, taideterapia, naisten ja lasten suojelu, terveydenhuollon palvelut, oikeudellinen neuvonta, kielikurssit, tuki lasten koulutukseen sekä lääketieteellisten laitteiden toimitus sairaaloihin ja pakolaiskeskuksiin Ukrainassa.

”Humanitaarisen avun työntekijöinä näemme sodasta kärsivien lasten, naisten, miesten, vanhusten tai nuorten päivittäisen kärsimyksen. Näemme tuhon, väkivallan, kuoleman. Tämä trauma jatkuu niin kauan kuin sota jatkuu. 2000-luvun Euroopassa tapahtuneen ennennäkemättömän tragedian jälkeen on aika tuoda toivo ja rauha takaisin tuhoutuneille alueille. Siksi taistelussa sotaa vastaan vetoan kaikkiin päättäjiin. Muistakaa elämän tarkoitus ja avatkaa tie pimeydestä valoon. Lämmin kiitokseni ja arvostukseni kuuluu kaikille, jotka auttavat lievittämään kärsimystä ja tuovat toivoa masentuneille. ADRA jatkaa palveluksessa ja täyttää tehtävänsä, kuten ADRA:n tunnuslauseessa sanotaan: oikeudenmukaisuus, myötätunto ja rakkaus”, sanoi Thomas Petracek, ADRA Euroopan ohjelma- ja hätäapujohtaja.

Uutiskirjeen lähteenä on käytetty ADRA Euroopan englanninkielistä HOPE FOR UKRAINE –uutiskirjettä, josta voit lukea lisää ADRAn toimista Ukrainan kriisissä. Voit myös tilata uutiskirjeen suoraan omaan sähköpostiisi.

ADRA Finland mukana taistelussa sodan tuhoja vastaan

Kuluneen vuoden aikana ADRA Finlandin katastrofirahastoon tehdyistä lahjoituksista kertyi noin 97 000 € Ukrainan kriisissä auttamiseen. Kiitos kaikista katastrofiavun hyväksi järjestetyistä tapahtumista, myyjäisistä ja konserteista! Kiitos kaikille lahjoittajille!

Katastrofirahastosta tuettiin 78 000 € humanitaarista toimintaa Ukrainassa, Puolassa ja Romaniassa. Nämä hankkeet sisälsivät muun muassa elin- ja päivittäistarvikkeiden ja käyttötavaroiden kuljetusta ja jakelua, viestintäpalveluita, majoitus- ja kuljetuspalveluita, raha-avustuksia ja psykososiaalista tukea. Ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen Suomessa käytettiin 11 000 €. Näillä varoilla tuettiin ruoka-aputyötä, koulutusta ja lapsiperheiden kesäleiriä. Kerättyjä varoja on jäljellä 8 000 €.

LAHJOITA KATASTROFIAPUUN

Sympatia verkkosivuilla

FI89 8000 1500 5542 42 viitteellä 41140

MobilePay numerolla 16178

ADRA Finland säätiön rahankeräyslupa RA/2022/38. Poliisihallitus 14.1.2022.

Jakaa artikkelin

2023-03-01T19:59:02+02:00
Go to Top