KENIA PÄÄKOHDEMAANA
ADRA Finland on toiminut Länsi-Keniassa jo 1990-luvulta lähtien. Terveydenhoito, koulutus, elinkeinojen kehittäminen ja vammaisten aseman parantaminen ovat olleet työn keskiössä.
ADRA Finlandin paikallisina hankekumppaneina Keniassa ovat olleet pitkään Kendu Adventist Hospital Kendu Bayssä, Baratonin yliopisto Eldoretissa sekä viime vuosina paikallinen kansalaisjärjestö COMID (Community Initiative for Development).
HANKKEET
Koululaisten kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisen yrittäjyyden (Permaculture Action for Sustainable Savings And Greening Entrepreneurship for school children) PASSAGE hankkeen tavoitteena on edistää haavoittuvien kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä taloudellista omavaraisuutta Amurun alueella Acholissa, Pohjois-Ugandassa. ADRA Finland toteuttaa hanketta Ulkoministeriön tuella.
Amurussa asuu noin 200 000 ihmistä. Heistä yli puolet on alle 20-vuotiaita. Alue on hyvin köyhää. Acholin alueella on maan alhaisin ruokaköyhien kotitalouksien osuus, 80 % väestöstä maan keskiarvon ollessa 39 %. Alueella yläasteen ja lukion aloittamista kuvaava luku (GER) on 10 % kun maan keskiarvoluku on 39 %.
Koulutuksellisessa ja käytännönläheisessä hankkeessa on mukana 500 oppilasta 10 koulusta ja heidän vanhempansa. Koulujen lisäksi hanke toimii alueen kylissä muodostaen vanhempien ryhmiä ja yhteisöpohjaisia organisaatioita. Hankkeessa osallistujia koulutetaan yrittäjyydessä, taloudenhoidossa, ravitsemuksessa ja ympäristön suojelussa. Hankkeessa edistetään ihmisten oikeuksien toteutumista.
Oppilaita motivoidaan ottamaan vastuuta oman elämänsä ratkaisevista kysymyksistä, mahdollisuuksien mukaan irrottautumaan köyhyyden kierteestä sekä näkemään oman tulevaisuutensa tarjoamat mahdollisuudet. Säästäväisyyteen sekä sosiaaliseen vastuuseen ohjaaminen ovat osa hanketta.
Välittöminä hankkeen tuloksina on oppilaiden ja heidän vanhempiensa tietoisuus omista oikeuksistaan koulutukseen ja toimeentuloon. Heillä on hankkeen päättyessä osaamista ja tietotaitoa aloittaa omaa yritystoimintaa ja he osaavat markkinoida tuotteitaan. Kotitalouksia koulutetaan ympäristöystävälliseen ja ilmastokestävään viljelyyn.
Hankkeesta hyötyvät kohderyhmän oppilaat ja heidän kotitaloutensa, koulujen opettajat sekä alueen kylien asukkaat. Kaikkiaan hanke vaikuttaa yli 4000 ihmiseen heidän elämänsä mahdollisuuksia parantavasti.
Hankkeen paikallinen toteuttaja on ADRA Uganda, joka on toiminut maassa vuodesta 1986.
Tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kautta (Empower Her) -hanke toimii naisten ja tyttöjen oikeuksien ja henkilökohtaisen koskemattomuuden hyväksi parantamalla heidän edellytyksiään omaehtoiseen ja itsenäiseen toimeentuloon. Keskeisenä työkaluna ovat nais- ja tyttöryhmien (kerhojen) muodostaminen ja ryhmissä annettava yrittäjyyskoulutus kuin myös osallistujien sosiaalinen voimaannuttaminen tietotaidon jakamisen ja tyttöjen ja naisten oman verkoston luomisen kautta.
Keniassa Migorin alueella naisten ja tyttöjen ongelmana ovat lapsi- ja teiniraskaudet, lapsi- ja teiniavioliitot, koulun keskeyttäminen ja naisten sukuelinten silpominen.
Taloudellinen ja sosiaalinen voimaannuttaminen, naisten ja tyttöjen ohjaaminen oikeuksiensa ajamiseen, työkalujen antaminen oman yritystoiminnan aloittamiseen, miesten, poikien ja kyläpäälliköiden kouluttaminen naisten ja tyttöjen oikeuksista ja verkostoituminen ovat hankkeen keskeisiä toimintatapoja.
Tarve hankkeelle nousi esiin käynnissä olevan kouluikäisten lasten ja heidän vanhempiensa Permakulttuuri-projektin aikana. Permakulttuuri-hankkeen seurantakokouksissa paikallishallinnon virkailijat toivat esiin tarpeen juuri naisten ja tyttöjen määrän kasvattamisesta yrittäjyyskoulutuksen piirissä. Nykyisessä Permaculture -hankkeessa on mukana yli 1000 jäsentä. He ovat halukkaita tulemaan mukaan pienyritysten perustamishankekoulutuksiin. Koulutukset vievät Permaculture-hankkeessa opittuja taitoja pidemmälle yrittäjyyden toteuttamisessa.
Hankkeen keskeinen ajatus on, että naisten taloudellinen itsenäisyys sekä verkostossa syntyvä sosiaalinen voimaantuminen ovat paras tapa taistella naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi ja heidän suojelemisekseen eri muotoiselta ja kulttuuriseltakin hyväksikäytöltä. Ryhmien muodostaminen ja organisoiminen sekä niiden verkostoituminen luovat toiminnalle rakenteen ja rungon sekä jatkuvuuden. Verkosto tukee toisiaan ja kasvattaa muidenkin kiinnostusta tulla mukaan.
Hankkeeseen kootut varat menevät koulusta pudonneiden tyttöjen ja yksinhuoltajaäitien tukemiseen Pohjois-Ugandassa, Agagossa.
Hankkeessa koulutamme naisia käytännön taidoissa esimerkiksi ompelemisessa, ruoanlaitossa, leipomisessa, maataloustöissä sekä yrittäjyyden ja liiketoiminnan perusasioissa. Lisäksi tytöt ja naiset tarvitsevat terapeuttista tukea, elämänhallintaan, omaan terveyteen, seksuaalisuuteen, hygieniaan, ravintoon, säästämiseen ja rahankäyttöön liittyviä tietoja ja taitoja.
Tukesi mahdollistaa ammatin, uusien taitojen oppimisen ja toimeentulon näille köyhille tytöille ja naisille. Tuki käytetään koulutusten järjestämiseen, koulutuksissa tarvittavien materiaalien ostoon ja koulutuskeskuksen ylläpitoon.
Hankkeen käytännön toteutuksen ja koulutusten järjestämisen hankekumppanina toimii ADRA Uganda.
Vammaisten olojen monipuolinen parantaminen ja heidän voimaantumisensa muuttavat ratkaisevasti vammaisten lasten ja nuorten elämää ja tulevaisuuden mahdollisuuksia Kendun ja Homa Bayn alueilla Länsi-Keniassa.
Merkittävässä roolissa ovat ADRA Finlandin työn edesauttamana toteutetut korjaavat leikkaukset. Surgical Safaris -hankkeessa (Leikkaussafari) vapaaehtoiset suomalaiset huippukirurgit antavat omasta osaamisestaan kenialaisten vammaisten lasten ja nuorten hyväksi.
Tukesi mahdollistaa leikkausten toteuttamisen ja se käytetään paikallisen sairaalan leikkaus- ja hoitomaksujen maksamiseen sekä jälkihoidon kustannuksiin.
Jo yli 1300 vammaista lasta on saanut avun tehdyistä leikkauksista. Suuri osa leikkauksen läpikäyneistä lapsista on leikkauksen jälkeen päässyt takaisin kouluun. Heitä ei enää kiusata, eivätkä he enää kärsi vamman aiheuttamista kivuista.
Sympatia-keräyksen katastrofirahastoon kerätään varoja katastrofien uhrien auttamiseen. Vuosittain vähintään 5 % koko Sympatia-keräyksen tuloksesta varataan katastrofirahastoa varten.
Lahjoituksesi avulla voimme katastrofitilanteessa lähettää välittömästi varoja kriisikohteeseen. Tuen perille saapumista sekä uhrien auttamistyötä koordinoi ja monitoroi maailmanlaajuinen ADRA-verkosto lähimpänä katastrofia olevien toimistojensa kautta.
Vuonna 2018 maailmanlaajuinen ADRA-verkosto oli mukana avustamassa kaiken kaikkiaan 225:n katastrofin uhreja eri puolilla maailmaa. ADRA Finlandin katastrofirahastosta tuettiin vuonna 2020 Beirutin räjähdyskatastrofin sekä Fidzi-saarten hirmumyrskyn uhreja, vuonna 2021 Serbian kodittomia ja Afganistanin kotitalouksia Kabulin alueella ja vuonna 2022 Ukrainan sodan uhreja Ukrainassa, Romaniassa, Puolassa ja Suomessa sekä tuettiin työtä Keniassa, Migorin maakunnassa nuorten tyttöjen suojelemiseksi sukupuolielinten silpomiselta.
Vuoden 2023 aikana on toimitettu humanitaarista apua Ukrainaan, Somaliaan, Sloveniaan, Turkkiin ja Syyriaan.
Kansainvälinen kehitysyhteistyö- ja avustusjärjestö ADRA haluaa maailmanlaajuisella kampanjallaan Every child. Everywhere. In school. (Jokainen lapsi. Kaikkialla. Koulussa.) kiinnittää valtioiden ja hallitusten huomion siihen, että kaikilla lapsilla maailmassa olisi mahdollisuus koulunkäyntiin.
ADRA katsoo koulutuksen perusoikeudeksi. Kysymykseen koulutuksesta liittyy kiinteästi myös ihmiskunnan vastuu yhteisestä maailmastamme.
Koulutus ja mahdollisuus oppia antavat ihmisille välineitä kehittyä, säilyttää ja suojella planeettaamme, rakentaa yhteistä hyvinvointia ja vahvistaa rauhaa maailmassa.
ADRA auttaa nykyään lapsia Keniassa, Gambiassa, Pakistanissa ja Nepalissa.
Yhteyshenkilöt:
- Kenia 050 558 0515 / Päivi Laitinen.
- Gambia 050 327 7300 / Kaarina Villa
- Pakistan 040 831 8388 / Sirpa Saarinen
- Nepal 040 763 7782 / Aune Greggas