Arkisto
Tässä on muutama ADRAn päättyneistä hankkeista.
Säätiö kehitti ruoka-aputyön välineeksi niin sanotun Elämänkeittiö -hyvinvointikonseptin. Sillä halutaan tukea ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämänmuutosta. Konsepti on malli ja motivaattori sekä työkalu ihmisten hyvinvoinnin kasvukierteen käynnistämiseen ja vahvistamiseen. Vuonna 2019 säätiö julkaisi Elämänkeittiö-koulutuspaketin ruoka-aputyössä toimiville.
Maahanmuuttajien kotoutumistyössä säätiö on edistänyt niin sanottua UUSI ME -ajattelua. Vuonna 2016 se julkaisi laajan selvityksen kotouttamistyöstä.
Uusi me -koko kaupunki kotoutumassa –selvitys nostaa esiin yhteiskunnan sosiaalisen koheesion keskeisen tarpeen. Se korostaa eri väestöryhmien välistä vuorovaikutusta edistävää kotoutumispolitiikkaa ja maahanmuuttajien toimintakyvyn edistämistä unohtamatta sekä esittelee kotoutumisen hyviä käytäntöjä eri puolilta maailmaa.
Selvitys on luettavissa ohessa:
Kendu Bayn ja Homa Bayn alueella 26 koulussa käynnissä oleva hanke tähtää ala-asteen ja yläasteen oppilaiden elämäntaitojen kehittämiseen viidellä elämän osa-alueella.
- Säästäminen
- Yrittäjyys
- Koulumenestys
- Sosiaalinen vastuu
Tuloksia
Hankkeessa ennen kuivat koulujen pihat on muutettu kukoistaviksi puutarhaviljelyksiksi. Oppilaat on opetettu perustamaan ja pitämään huolta viljelyksistä. Viljelykset ovat tuottaneet runsasta satoa niin, että ruoan puutteesta ennen kärsineissä kouluissa on nyt vihanneksia ja hedelmiä omaan tarpeeseen ja myös myyntiin yllin kyllin.
Osassa kouluja oppilaat ovat tuotannon myyntituloilla voineet kustantaa myös niiden oppilaiden koulumaksut, joilla ei siihen olisi muuten mahdollisuutta. Näin hanke on kasvattanut sosiaalista vastuullisuutta ja toisista huolehtimista.
Kenian Postipankin kanssa yhteistyössä jo 400 koululaiselle on avattu oma säästötili säästäväisyyskasvatuksen ja koulumaksujen keräämisen tueksi.
Hankkeen ajatukset ja esimerkki on myös levinnyt lasten kautta heidän koteihinsa ja ympäröiviin kyliin sekä synnyttänyt voimaantumista että yrittäjyyttä jo kymmenissä kylissä.
Säätiön viime vuosien kehitysyhteistyön kohdemaita ovat olleet myös Vietnam ja Nepal. Uusia maa-avauksia valmistellaan paraikaa.
ADRA Finland on tukenut pitkään suomalaisten nuorten kehityskasvatusta ja sosiaaliseen vastuuseen ohjaamista.
Sen tukemia koululaisryhmiä ja opiskelijoita on ollut mukana mm. Albaniassa, Keniassa, Sri Lankassa, Vietnamissa ja Liettuassa erilaisissa kehitysapu- tai humanitaarisen avun tehtävissä.
Nuoret ovat samalla tutustuneet näiden maiden arkeen ja oppineet tuntemaan erilaista kulttuuria. Säätiö tukee tällä hetkellä kahden suomalaiskoulun kehityskasvatuskerhon työtä.
Nuorten tiimit toimivat aktiivisesti myös esim. Helsingin soppakeittiössä sekä niin sanotussa Senior care -työssä sekä Sympatia-varainkeruussa.
Elinkeinojen kehittämis- ja työllistämistyö on nuorten työttömien sekä vammaisten elinkeinojen pitkäjänteinen kehittämishanke Länsi-Keniassa Kendu Bayn ja Homa Bayn alueella.
Hankessa on tällä hetkellä noin 50 yritysryhmää. Kussakin ryhmässä on noin 15-25 jäsentä. Yrityskoulutuksen on vuoteen 2019 mennessä käynyt noin 1700 nuorta.
Tarkoituksena on kouluttaa nuorten ja vammaisten ryhmät harjoittamaan pienimuotoista elinkeinotoimintaa. Hanke antaa koulutuksissa mukana oleville perustiedot oman elinkeinotoiminnan harjoittamiseen ja itse itsensä työllistämiseen.
Koulutus sisältää mm. taloushallintoa, markkinointia, liiketoimintasuunnittelua ja organisaatiojohtamista. Peruskoulutuksen lisäksi ryhmille on tarjolla jatkokoulutusta ja erikoistumiskoulutusta.
Tavoitteena on saada ryhmät ja niiden liiketoiminnot kestävälle pohjalle tukemalla ja seuraamalla niiden kehitystä mahdollisimman pitkälle.
TULOKSIA
Hanke on työllistanyt suoraan jo noin tuhat henkeä antaen välillisesti lisätuloja paljon laajemmalle ihmisryhmälle.
Koulutetut yritysryhmät toimivat samalla roolimalleina toisille nuorille. Hanke on ollut monelle nuorelle lähtölaukaus pyrkiä eteenpäin elämässä. Se on myös osoittanut kuinka koulutuksella voidaan motivoida osallistujia yrittämään ja antamaan parastaan.
Ryhmät voivat saada hankkeen kautta mikrolainoja toiminnan alkuvaiheessa. Hankkeen yhteydessä on syntynyt esim. mopotaksifirma, aasien vedenkuljetusyritys, kanaloita, kauneussalonki, autopesula, veitsenteroitusyritys, erilaisia viljelyksiä yms.
Community Based Rehabilitation (CBR) – työssä eli vammaisten yhteisöpohjaisessa kuntoutuksessa kyse on kokonaisvaltaisesta toimintamallista, jossa yhdistyy terveys, kasvatus, toimeentulo ja sosiaaliset suhteet ja voimaannuttaminen.
CBR-ajattelulla tarkoitetaan kuntoutuksen kehittämistä kohti vammaisten lähipalveluja ja työtä vammaisten ihmisten osallisuuden edistämiseksi niissä yhteisöissä missä he elävät.
Yleistavoitteena ADRA Finlandin työssä ovat vammaisten osallisuus ja ihmisoikeudet. Samalla pyrimme vastaamaan vammaisten ihmisten erityistarpeisiin leikkaustoiminnan, kuntoutuksen ja lääkityksen avulla.
Tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa ja sen instituutioita kuten koululaitos ja terveydenhuolto. Sitten voimme kohentaa vammaisten ja osatyökykyisten ihmisten osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnan täysivertaisina jäseninä.
Vammaisten ihmisten oikeuksien ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen on yksi Suomen ihmisoikeuspolitiikan painopisteistä ja se on myös yksi Suomen kehitysyhteistyön läpileikkaavista teemoista. Suomella on kansainvälisesti hyvä maine vammaistyössä.
Vammaistyössämme olemme mm.
- Tehneet laajan kartoituksen vammaisten asemasta Länsi-Keniassa ja sen yhteisöissä,
- Rakentaneet uuden leikkaussaliyksikön Kendu Adventist Hospitaliin erityisesti vammaisten leikkauksia varten.
- Leikanneet ja hoitaneet suomalaisten huippukirurgien vapaaehtoistyönä (ns. Surgical Safaries) n. 1200 nuorta vammaispotilasta.
- Perustaneet vammaisia kuntouttavan klinikan Kabondon aluesairaalaan ja ylläpitäneet sitä vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2019 säätiö rakennuttaa sairaalan yhteyteen uuden vammaisklinikkarakennuksen.
- Hankkeen kuntoutusosioon on osallistunut lähes 2000 vammaista lasta tähän mennessä.
- Kouluttaneet laajasti paikallista terveydenhoitoväkeä, lääkäreitä, terveydenhoitajia, sairaanhoitajia, viranomaisia, uskonnollisia johtajia ja kyläpäälliköitä sekä vammaisten lasten vanhempia oikeusperusteiseen vammaisajatteluun.
- Osa koulutuksista on toteutettu Suomessa, osa Keniassa.
- Kustantaneet noin parillekymmelle lapselle perus- ja yläasteen sekä osalle myös lukioasteen koulutuksen ns. Bright Future-projektissa.
- Käynnistäneet vammaisten työllistämistä edesauttavan elinkeinojen kehittämistyön eli ns. Livelihood- hankkeen.
- Vuonna 2019 säätiö käynnisti vammaisohjelman osana hankkeen vammaisten varustamiseksi vahvistamaan sosiaalista asemaansa Homa Bayn maakunnassa.
- Lisäarvona vammaisohjelmassa on ollut lukuisten suomalaisten terveydenhoidon ammattilaisten ja -opiskelijoiden sekä muiden vapaaehtoisten suuriarvoinen ja tunteja laskematon työ.
Vammaistyömme sai merkittävää huomiota Suomessa vuonna 2013 kun TV 1 teki Kenian leikkaussafareista ja niiden vetäjäjästä, ylilääkäri Tapio Hakalasta puolen tunnin TV-ohjelman. Sen näki puoli miljoonaa suomalaista.